Društvo sudija reagovalo na naslove tabloida da je Vučićević osuđen na zatvor

Vesti 21. sep 202112:56 34 komentara
dragan j vučićević
TV Pink/Screenshot

Društvo sudija Srbije, reagujući na tvrdnje u pojedinim novinama da je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević osuđen na zatvor zbog vređanja novinarke N1 Žakline Tatalović, objasnilo je da su novčana i zatvorska kazna potpuno različite i naglasilo da je Vučićević osuđen na novčanu kaznu koja će biti zamenjena zatvorom ako je ne plati.

Objašnjeno je da je Prvi osnovni sud u Beogradu Vučićevića osudio zbog uvrede na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara koju mora da plati tri meseca nakon pravosnažne presude i da će, ukoliko taj rok bude probijen, novčana kazna biti zamenjena zatvorskom.

Povezane vesti:

Naglašeno je da se novčana kazna zamenjuje zatvorskom samo ako osuđeni ne plati izrečenu novčanu kaznu.

Društvo sudija Srbije navelo je da su se na sajtovima Informera, Pinka i Objektiva objavljeni tekstovi „Osuđen na zatvor zbog tvita o Žaklini! Prvi osnovni sud doneo skandaloznu presudu protiv Dragana J. Vučićevića! Strašno nasilje!“, „Dragan J. Vučićević osuđen na zatvorsku kaznu zbog tvita o Žaklini Tatalović: Napisao sam joj ‘debelica’, a tako smo se zvali kada smo bili bliski prijatelji pre 10 godina!“, „Skandalozna presuda: Dragan J. Vučićević osuđen na zatvor zbog tvita o Žaklini Tatalović“ i da je u emisiji na TV Pink bilo komentara da je Vučićević osuđen na kaznu zatvora.

Društvo sudija Srbije pozvalo je sve medije – one koji objavljuju, one koji prenose informacije i one koji su u skladu sa pojedinačnim osnivačkim aktima, „pod direktnim uticajem učesnika postupka“ – da se pridržavaju obaveza istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana.

Zaključeno je da sudije, iako ih na prvi mandat bira Narodna skupština, nisu “žute” ili drugih boja, „čime se implicira da su pod uticajem određene političke stranke“, već da svoju funkciju obavljaju „u skladu sa zakonom i Ustavom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare