Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu, Srpska lista se „bori“ za Klokot

Vesti 13. nov 202119:22 3 komentara

U nedelju se na Kosovu održava drugi krug lokalnih izbora, u 21 opštini. Samoopredeljenje, kao vladajuća stranka, u prvom krugu nije dobilo nijednu opštinu, a u drugom krugu će nastupiti u 12 lokalnih samouprava. I Srpsku listu očekuje drugi krug u Klokotu.

Glavna bitka u drugom krugu izbora za predsednike opština, vodiće se u većim gradovima Kosova poput Prištine, Prizrena, Đakovice i Gnjilana.

U prvom krugu glasanja na lokalnim izborima, najuspešnija partija širom Kosova bio je Demokratski savez Kosova, što predstavlja preokret nakon njihovog poraza na parlamentarnim izborima u februaru.

Vladajuće Samoopredeljenje, koje je na parlamentarnim izborima dobilo više od 50 odsto glasova, u prvom krugu na lokalnim izborima nije dobilo nijednu opštinu, što je takodje svojevrsno iznenađenje.

Povezane vesti:

Analitičari ovakve rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora ocenjuju dobrodošlim, jer je kod građana porasla svest da se izborima partije mogu kažnjavati.

„To sto šmo na tim (parlamentarnim) izborima imali je da je negde oko 60 odsto Albanaca glasalo za jednu političku partiju i 99 odsto Srba je glasalo za jednu političku partiju. To se promenilo na lokalnom nivou. To prvo i prvenstveno dokazuje da ljudi na Kosovu imaju ideju, šta je razlika između lokalnih i parlamentarnih izbora, što bi na papiru značilo da je dostignut neki nivo demokratizacije i emancipacije društva“, smatra analitičar Ljeart Hodža.

Hodža smatra da ukoliko Samoopredeljenje, kao vladajuća stranka, ne dobije određene opštine, to može uticati na legitimitet vlade.

„Ako eventualno budu dobili Prištinu i Prizren, oni su i dalje tu, i to ne bi trebalo možda da se protumači kao veliki poraz, ali budu li izgubili jednu od ove dve opštine, onda će to biti veliki preokret, odnosno velika promena političkog raspoloženja na Kosovu, bez sumje“, dodaje Hodža.

Za razliku od prošlih izbora, na kojima  je Srpska lista u prvom krugu dobila svih 10 opština sa srpskom većinom, na ovim lokalnim izborima je u prvom krugu dobila devet opština, a sutra u drugi krug ide u Klokotu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare