Drecun: Nema naznaka iz Prištine da će doći do napretka u dijalogu

Vesti 07. jul. 202109:433 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da bi današnji sastanak u Briselu trebalo da bude pripremni za onaj koji treba da usledi, a to je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće da dođe do napretka o dijalogu“, ističe Drecun.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u sredu. Na stolu su formiranje ZSO, nestali i energetika.

Drecun je za RTS rekao da to jesu politički razgovori, ali se razgovara o tehničkim pitanjima i neće se razgovarati o statusu.

„Ovo bi trebalo da bude pripremni sastanak za onaj koji treba da usledi, a to je sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija“, objasnio je.

Što se tiče dnevnog reda, ukazuje da to ne zavisi samo od Beograda, koji može da kandiduje teme, a da će se videti da li će ih Priština prihvatiti.

„Iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće da dođe do napretka o dijalogu“, istakao je Drecun.

Kurtijevi zahtevi za priznanjem su potpuno nerealni, naglašava Drecun i ocenjuje da to pokazuje da on ne želi da se postigne napredak.

„Hoće da se stvori situacija da razgovori budu prekinuti, a da Beograd bude optužen“, objašnjava.

Komentarišući najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu u Prištini, Drecun smatra da je u pitanju osmišljena kampanja da što više zemalja donese istu rezoluciju, da bi naštetili interesima Beograda, očekujući da će se tako odnositi i prema njihovim tvrdnjama da je nad Albancima počinjen genocid.

Skoro 200 etnički motivisanih incidenata za dve godine

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju je naveo da se tokom prethodne dve godine desilo više od 190 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba.

„U pljačkama, napadima na verske objekte, pretnjama, fizičkim napadima, oružanim provokacijama, povređeno je 40 Srba na KiM, a oštećene su desetine kuća i verskih objekata, kao i četiri škole“, naveo je Drecun.

To je sistematska kampanja nasilja, a privremene institucije ne reaguju, upozorio je Drecun i istakao da slučaj jedine srpske povratnice u Đakovici pokazuje da je albanska zajednica nespremna da prihvati Srbe kao sugrađane.

Komentari

Vaš komentar