Dragojlo: Rat u Ukrajini pokazao da postoje izbeglice prvog i drugog reda

Vesti 11. maj. 202217:1815 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Novinar BIRN-a Saša Dragojlo rekao je da je rat u Ukrajini pokazao da u Evropi postoje izbeglice prvog, drugog i trećeg reda i dok se oni koji beže od rata u Ukrajini dočekuju raširenih ruku, Evropa ulaže stotine miliona evra da zaustavi izbegle sa Bliskog istoka i sa severa Afrike. Neki od tih nepoželjnih nalaze se u Radanovačkoj šumi na granici Srbije i Mađarske, odakle svake večeri pokušavaju da se probiju u Evropsku uniju.

Dragojlo je u Danu uživo na N1 rekao da izbeglice i dalje pristižu sa Bliskog istoka i sa severa Afrike, a na svom putu ka EU suočavaju se sa istim, možda čak i gorim problemima.

„Njima se niko ne bavi. Postoje izbeglice, prvog, drugog i trećeg reda“, istakao je Dragojlo, govoreći o izbeglicama kojima se bavio u svom tekstu za BIRN.

On naglašava da se danas licemerje „previše jasno vidi“, a da je EU postala tvrđava kada je reč o izbeglicama sa Bliskog istoka.

"Stotine miliona evra je uloženo da bi se zaustavile izbeglice. Kada je počeo rat u Ukrajini, neke izbeglice su privilegovane", rekao je gost Dana uživo i istakao da je iz Ukrajine stiglo mnogo više ljudi, iako je Evropa ranije govorila da je broj bliskoistočnih migranata prevelik za nju.

On kaže da se veliki broj njih skriva u Radanovačkoj šumi u blizini granice sa Mađarskom. Dodaje da su dobro organizovani, imaju čuvare koji paze ukoliko naiđe policija, a svake večeri okupljaju se oko 18 časova kako bi otpočeli "igru". "Igra" je termin koji koriste za pokušaj proboja mađarske granice.

Dragojlo kaže da je u Radanskoj šumi pričao sa ljudima iz Pakistana i Avganistana, a kaže da nije naišao na izbeglice iz Sirije. Čekaju i po tri meseca da pređu granicu, a gost Novog dana je razgovarao sa nekima koji su i po 12 puta ulazili u Mađarsku i odatle bili vraćani nazad u Srbiju.

U pitanju su uglavnom mladi muškarci koji žele da stignu u Nemačku, Veliku Britaniju ili Italiju. Dragojlo kaže da postoje razne teorije zašto baš mladi muškarci dolaze sa Bliskog istoka i objašnjava je razlog jednostavan - oni su izabrani kao predstavnici svojih porodica, kako bi kada stignu pomogli ostalima da dođu.

Komentari

Vaš komentar