Dragica Gašić, jedina Srpkinja u Đakovici, nepoželjna čak i u pekari i marketu

Vesti 29. jul. 202114:2091 komentara
Podeli:

Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja je odlučila da se vrati i živi u Đakovici, nije poželjna za tamošnje albanske sugrađane. Ona je pre nekoliko dana, kada se vratila od sestre, pronašla slomljenu bravu na vratima svog stana. Gašić takođe nije dozvoljeno da kupuje u obližnjem marketu i pekari.

Nakon 22 godine koje je provela kao raseljeno lice u Srbiji, Dragica Gašić odlučila je da se vrati u Đakovicu. Otkad se vratila suočava se sa raznim neptijatnostima, pa čak i napadima.

Poslednji put, kada se vratila od posete sestri koja živi u Klini, pronašla je obijena vrata, dok su joj mnoge stvari ukradene.

POVEZANE VESTI:

“Ja nikom ništa nisam uradila, a oni što me ne žele videti, ja razumem, jer sam Srpkinja, ja smatram tako, možda oni imaju neki drugi razlog. Komšije me ne diraju, neću da grešim dušu, a to su građani koji me diraju okolo zgrada, sada ne znam koji su ti“, kaže Dragica za N1.

Dragica čak nije u mogućnosti da kupuje u obližnjem marketu i pekari.

“Ja ne mogu da idem u market, ne mogu da kupim hleb. Meni je zabranjeno. Kada sam ušla u market rekla mi je ona devojka za kasom, kaže: ‘Ne možete više’. Ja kažem: ‘mirdita’ (dobar dan), ona kaže: ‘Nuk mundesh me hi ma ne market’ (više ne možete da kupujete u marketu), pitam: ‘pse?’ (zašto), kaže: ‘Ka thon shefi qashtu’ (rekao je šef). Ja sam izašla: ‘diten e mire, diten e mire’ (dobar dan, dobar dan)”, navodi Dragica.

Vlasnik marketa koji nije želeo da govori u kameru rekao je da se Dragica na početku snabdevala hranom u njegovom marketu, ali da je posle protivljenja stanovnika ovog naselja, odlučio da joj ne dozvoli da se u njegovoj prodavnici snabdeva hranom.

„Sklonite je, pre nego što se desi najgore“

Za stanovnike naselja koje je srela ekipa TV N1, Dragica nije poželjna.

„Nije dobro za nju da bude ovde, Srbi su počinili mnogo zločina, naročito u ovom gradu.“

„Nakon svega što su uradili ovde, ona nije poželjna. Ona može dolaziti i samo praviti probleme.“

U opštini Đakovica i okolnim selima u poslednjem ratu je nastradalo oko 1.500 Albanaca. Među njima je i Albion, sin Nusrete Kumnove, kao i njen zet koji se i dalje vode kao nestali.

Kumnova koja vodi nelvadinu organizaciju „Poziv Majki“ snažno protivi povratku Dragice Gašić u Đakovicu.

“Počela je nova provokacija, doveli su ovu ženu, da vide da li ćemo mi građani Đakovice dozvoliti njen povratak. U ovom oštećenom gradu gde su počinjena toliko ubistava, toliko nestalih, oni ne zaslužuju ni da govore o ovom gradu, a kamoli da se vrate. Iz sobe mog nestalog sina, pozivam predsednika opštine da što pre skloni nju odavde, pre nego što se dogodi najgore”, poručuje Kumnova.

Opština je tužila zbog stana

Dragica se između ostalog suočava i sa tužbom koju je protiv nje podnela opština Đakovica, inace vlasnik stana u koji se Dragica 1997. godine uselila na osnovu ugovora o zakupu.

Opstina Đakovica u tuižbi navodi da Dragica nije ispunila obaveze, tako da zahteva prekid ugovora, kaže predsednik opštine Ardijan Đini.

“Opština kojom ja upravljam nije dala stan na korišćenje. Ona je imala pravo korišćenja od ranije, međutim vlasnik stana je oduvek bila opština, jer pravo korišćenja ne poznaje pravo prenosa vlastništva”, tvrdi on.

Međutim, Dragica kaže da je to njen stan i da neće dozvoliti da joj neko uzme nešto što pripada njoj.

“To rešenje imam kada je bilo vreme Miloševićevo, tada je bilo njegovo vreme i on nam je dao rešenje, svima ovde. Ali sad ovi to rešenje ne priznaju i zbog toga sam ja na sudu”, objašnjava ona.

Dragicu koju čuva kosovska policija, poručuje da će ostati pri odluci da živi u Đakovici, iako to bude platila sopstvenim životom.

Komentari

Vaš komentar