Donator Vesićeve pokretne kancelarije kandidovao listu za novosadski ogranak AKV

Vesti 12. okt 202119:32 12 komentara

Novosadski advokat Nemanja Aleksić, javnosti poznat kao donator kamper vozila gradu Beogradu, ali i po brojnim drugim aferama, kandidovao je listu za izbore novog rukovodstva novosadskog ogranka Advokatske komore Vojvodine. Iako sam nije na listi, na njoj se našlo čak 17 advokata zaposlenih u njegovoj kancelariji, a u medijima su se pojavili i navodi o pritiscima na novosadske advokate da glasaju za listu čiji je Aleksić predlagač.

Kada 14. oktobra budu birali novo rukovodstvo novosadskog ogranka komore Vojvodine, advokati će birati između dve liste, od kojih je jednu sastavio i predložio advokat Nemanja Aleksić, javnosti svakako poznatiji kao donator kamper-vozila Beogradu, odnosno Goranu Vesiću.

Iako nam je u dva telefonska razgovora, obećao da hoće pred kameru N1, sat vremena pre zakazanog razgovora, SMS porukom nas je obavestio da iz zdravstvenih razloga neće biti u kancelariji, a da sve informacije o izborima možemo da pronađemo na web stranici „samo pošteno aleksic“.

Na web stranici pronašli smo program liste čiji je predlagač Aleksić u 10 tačaka.

Da smo bili u prilici da uđemo u njegovu zgradu, Aleksića bismo pitali za navodne pozive koji se iz ovih kancelarija upućuju novosadskim advokatima, kojima se navodno sugeriše za koju listu da glasaju, uz podsećanje na Aleksićeve bliske veze sa strankom na vlasti.

„Ono što znam o njemu ranije je nešto što je puno kotrnoverzi, reč je o čoveku koji je sklon skandalima, reč je o čoveku koji se prema mojim saznanjima novinarskim lažno predstavljao u više navrata kao branilac nekih visoko pozicioniranih ličnosti što nije bio. Meni kao građaninu ove zemlje je blago rečeno čudno da se kao advokat, koja je jedna od fundamentalno slobodnih profesija u svakom društvu, on nimalo ne stidi da naglas kaže da je Vučićevac, odnosno kako je rekao on nije iz SNS-a, ali je Vučićevac“, kaže Dinko Gruhonjić.

Članska karta SNS-a ili bilo koje druge stranke bila bi prepreka za učešće na izborima, međutim, stranačke „simpatizere“, čak ni otvorene kao što je Aleksić, advokatski kodeks ne prepoznaje.

„Advokatima je inače koji su u rukovodstvu advokatskih komora zabranjeno da istovremeno budu i rukovodioci političkih stranaka i aktivni kao funkcioneri u advokatskim komorama. I to rešenje zapravo pokušava da jasno odvoji politiku od rada advokatskih komora. Ukoliko ste sa časnim namerama ušli u advokatsku komoru da volontirate, što mi svi ovde radimo, da pokušamo da svojim radom doprinesemo unapređenju profesionalnog pogleda na advokaturu i aktivnosti advokata, u tom slučaju morate da se opredelite da li ste politički aktivista ili ste aktivista u struci“, kaže advokat Vladimir Beljanski.

Činjenica je i da Aleksić nije kandidovao sebe, nego je predložio listu kandidata. Činjenica je i da na toj listi, 17 od 35 kandidata ima kancelariju na istoj adresi – adresi zgrade Aleksić sa saradnicima. To praktično znači da bi jedna kancelarija preuzela monopol ne samo u novosadskom ogranku, nego i u celoj komori. Kodeks advokata ni za ovo ne predviđa sankcije, jer se ništa ni slično, u čitav vek dugoj tradiciji Advokatske komore Vojvodine, nikada nije desilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare