Dokumentarac N1 „Zlatna otmica“ – da li je profit postao važniji od života ljudi

Vesti 21. mar 202221:02 > 22. mar 2022 08:35 35 komentara

Početkom zime 2021. ekipa N1 je prvi put došla u Bor. U grad koji živi od rudarstva, a koji zbog njega nestaje. Gde neke slike govore više od reči. Gde prirodna bogatstva gutaju rudarski otrovi. Gde se otima ono najvrednije, a to nisu samo zemlja i zlato.

Stanovnici grada i okolnih sela najčešće ponavljaju isto – „Bor je crna rupa i najzagađeniji grad u svetu“. Kažu i da je jednovekovno rudarenje dovelo do zagađenja vazduha, vode, zemljišta i nagomilavanja velike količine rudarskog otpada. Neki navode – „da nije bilo rudarstva, ne bi postojao ni Bor“.

Na ideju da u Timočkoj krajini otvori prvi rudnik, još davne 1903. došao je srpski industrijalac nemačkog porekla Đorđe Vajfert. Kasnije ga prodaje Francuzima, potom ga za vreme Drugog svetskog rata okupiraju Nemci.

Ono što danas postoji pod nazivom RTB Bor, nastaje posle Drugog svetskog rata. Šire se rudna nalazišta, proizvodnja raste. Otvaraju se nova radna mesta, grad profitira od rudarstva. Ozbiljni problemi i loše poslovanje za RTB počinju devedesetih.

Posle dvehiljadite godine, preduzeće zapada u krizu, a dugovanja rastu. Iako su radnici želeli da rade u domaćem rudniku, želja im nije ostvarena. Rudarski gigant, kako je svojevremeno nazivan, za vlast postaje omča oko vrata. Zbog toga država krajem 2018. ulazi u strateško partnerstvo sa kineskom kompanijom Ziđin. Potpisanim ugovorom, strani investitor se obavezao da će da uloži 350 miliona dolara i da će da isplati dugovanja preduzeća. Samim time je dobio 63 odsto vlasništva, a učešće Srbije u vlasništvu definisano je na 36 odsto.

Stanovnicima je tada bilo obećano da će imati normalan život i da će ulaganja u životnu sredinu biti veća. Međutim, situacija je postala teža.

Dolaskom kineske kompanije, posledice su najpre počeli da osećaju meštani okolnih sela. Naprsle kuće, uništene fasade, vidljivi su na gotovo svakom koraku. Od 2019. zagađenje je počelo rapidno da raste. Građani su zbog toga u više navrata protestovali.

Problemi su počeli da okupiraju i „dedovinu“. Kineski investitor mesecima, po sopstvenoj računici, procenjuje zemlju u selima. Zbog širenja rudnika, nekima se čak i otima imovina.

Bor je u oktobru 2021. dobio novi rudnik – Čukaru Peki. To je otvorilo novo pitanje – šta od rudnog bogatstva ostaje Srbiji, a šta odnosi Kina?

Stanovnici ističu da mnoge stvari nisu transparentne i da se sve gura pod tepih. Zato, kažu, da veruju da sav profit odnosi Kina.

Šetajući Borom i okolnim selima, još jednom se pokazalo da više nije važno ni gde će mrtvi, ni šta će biti sa živima, nije važno što je zemlja vaša, nisu važni preci, vaša dedovina, nije važno gde će vam deca, važno je samo ono što je ispod zemlje – važno je zlato, važno je srebro, važan je bakar… Važan je profit!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare