„Doktoru“ Malom oduzeta diploma, on najavljuje pravnu bitku

Vesti 22. dec 202119:07 62 komentara

Najviši stručni organ Beogradskog univerziteta, Senat, jednoglasno je poništio odluku o dodeljivanju doktorata aktuelnom ministru finansija Siniši Malom. Članovi Senata tako su potvrdili svoju odluku o oduzimanju te diplome iz 2019. godine, a rektor Vladan Đokić kaže da Univerzitet tim slučajem više ne želi da se bavi, osim ako ga nova rešenja suda na to obavežu. Ministar Mali odgovara da je ovo politička odluka i da će iskoristiti sva pravna sredstva.

Predsednik, premijerka i kolege ministri godinama govore da je doktor za javne finansije, ali doktori nauka koji ne sede u Nemanjinoj 11, za samo nekoliko sekundi utvrdili su da Mali nije doktor i o toj odluci nisu hteli ni reč da kažu.

Povezane vesti

Rektor Vladan Đokić: Da li se neko javlja za reč?… Ukoliko ne, stavljam predlog na utvrđenje. Ko je za? Protiv? Niko, uzdržan? Niko – zahvaljujem.

„Došli smo do današnjeg dana kada se senat ponovo na isti način izjasnio kao i pre dve godine da se ta diploma zapravo oduzme“, izjavio je Đokić.

A kako smo došli do današnjeg dana? Doktorska diploma sa FON-a osporava se još od 2014. Odbor za profesionalnu etiku utvrdio je neakademsko ponašanje ministra Malog 2019. i sa tim se Senat Beogradskog univerziteta i tada složio. Mali se žalio Upravnom sudu koji je iz proceduralnih razloga osporio takvu odluku struke. Potom je sada bivši dekan FON-a Milija Suknović izrekao ministru finansija meru javne osude, koja je bila osnov da se dođe do današnjeg dana. Univerzitet diplomirao tačku na ovaj slučaj.

„Senat i univerzitet nemaju više nameru da se bave ovim slučajem i bavićemo se njime samo u slučaju ako bude postojale neke druge i dodatne odluke suda , koja nas na to budu obavezivala“, istakao je Đokić.

N1: Da li to znači da sada gospodin Mali može ponovo da se žali Upravnom sudu, da li na to mislite?

Rektor: Može da se žali svako po pravnom leku koji postoji.

Novinarka: Da li očekujete da će on…

Rektor: Ne znam, ne znam.

Mali: Iskoristiću sva pravna sredstva da odluku opovrgnem

Ali zna doktor bez diplome. Ministar Mali prvo kroz saopštenje ministarstva koje vodi, obavestio javnost da razvija tržište kapitala i obezbeđuje dodatne izvore finansiranja za privredu, a onda je na društvenoj mreži odreagovao i na odluku najstručnijeg univerzitetskog tela.

„Reč je o političkoj odluci, koju ne mogu da prihvatim, i zbog toga ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da je opovrgnem. Ne plašim se, jer znam da je istina na mojoj strani“, objavio je Mali na Instagramu.

U Mreži akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) objašnjavaju da je ovaj slučaj pratila indolentnost vlasti prema plagijatu i pritisak na Univerzitet , dok je istovremeno politička karijera Malog stalno napredovala. Ovakav ishod je, kažu, zadovoljavajuć.

„MASA je u procesu provere plagijata i drugih visokih zvaničnika i mi ćemo u narednom periodu započeti proceduru, ali pokušaćemo da ovo ne bude kraj priče“, rekao je naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu Vladan Čokić ispred Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti.

„Ja sam mu odavno savetovao da to pocepa, i da pred svima ponovo polaže, i da napiše novi rad, da pozove sve ljude da čuju. ‘Ne, ne ja sam se borio, mnogo sam truda uložio’. Evo ti sad“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom ovog slučaja pre dve godine.

Ovo  „evo ti sad“, važi i dve godine kasnije, a ministar, izgleda, opet neće da sluša predsednika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare