Dok Vučić podržava integritet BiH, Dodik i dalje za miran razlaz tri naroda

Vesti 04. avg. 202119:1341 komentara
Podeli:

Nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, poslednjeg poteza sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik poručio u Beogradu da je za sva tri naroda najbolje rešenje da se u miru raziđu i osamostale. Posle sastanka u vili Mir, čuo se i pomirljiviji ton - zvanični Beograd podržava teritorijalni integritet BIH, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šta se kuva u bosanskom loncu? Dodik Vučiću predočio recept po kome, kako je to objasnio srpski član Predsedništva BiH, strani faktor preko visokih predstavnika razgrađuje srpski entitet i uništava srpski identitet. BIH je nemoguća zemlja, zaključio Dodik.

Povezane vesti

„Sve što su visoki predstavnici radili dovelo je do toga da je podela u BiH daleko veća, trajna i nepovratno upućena na razlaz BiH. Ja verujem da je bolje da u miru to učinimo i da se tamo konstituišemo kao posebne države i da u miru, kroz međunarodne odnose gradimo svoje odnose i to će biti daleko stabilnije za ove prostore nego što imamo sada tamo“, ocenio je Dodik.

Novinar Federalne televizije pitao je srpskog člana predsedništva BiH da li očekuje apsolutnu i bezrezervnu podršku Srbije i za odluku o samostalnosti Republike Srpske, ali je na to pitanje odgovorio predsednik Vučić.

„Biću vrlo jasan i precizan da ne stavljate Dodikove reči meni u usta, ili moje reči njemu u usta: ‘Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH, time ste dobili jasan i precizan odgovor“, napomenuo je Vučić.

A posebna tema razgovora u vili Mir bio je poslednji potez Valentina Incka, Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. I dok Dodik ne prihvata ni novog visokog predstavnika u BIH Kristijana Šmita, i ne priznaje mu legitimitet, Vučić veruje da Šmit, sa kojim, kako kaže, ima veoma korektne lične odnose, neće kao Incko donositi nedemokratska rešenja.

„Oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre, već da odluke moraju da budu donete u skladu sa interesima i saglasjem tri naroda u BiH i to je suština i duh Dejtona, a ne nametanje rešenja i odluka“, smatra Vučić.

I nije ovo bio samo susret najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Na poziv za razgovor odgovorili su i čašu vina popili i predstavnici srpske opozicije koji učestvuju u dijalogu o izbornim uslovima bez posredovanja EU: Milica Đurđević, Saša Radulović i Boško Obradović.

Komentari

Vaš komentar