Dok Vučić najavljuje sastanak o Kosovu, deo poslanika traži izveštaj o urađenom

Vesti 15. avg 202220:11 27 komentara

Dok predsednik Srbije nastavlja sam da pregovara sa kosovskim Albancima, a postoji mogućnost da u Briselu bude potpisan neki dokument, poslanici Skupštine Srbije podsećaju da postoji parlament i da je neophodno ne samo podneti izveštaj o pregovorima - već raspravljati o tome šta je do sada dogovoreno i gde Beograd zapinje.

Da se na Kosovu ne bi ponovo oglašavale sirene za dve nedelje i da bi građani mogli da budu mirni, poslanici traže sednicu Skupštine na kojoj bi se dogovorilo zajedničko delovanje.

„Veoma loše u toj priči je što je ova vlast pitanje statusa počela da raspravlja u Briselu bez ikakvog razloga. Mi smo vodili tehničke pregovore, oni su odlučili da se priča o statusu i naravno kad se priča o statusu onda se teško dve strane približavaju. Imamo situaciju dva ovna na brvnu, to je ono što Kurti i Vučić redovno doživljavaju u Briselu, tako da se uvek ide na dobre usluge treće strane. Mogućnost uticaja Evropske unije i SAD na kosovske Albance je jedini način izgleda da se izbegne kriza u septembru mesecu“, kaže potpredsednik Skupštine i poslanik SSP Borko Stefanović.

Povezane vesti

Zato poslanici i traže posebnu sednicu. Narodna stranka podnela je inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje sednice, na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije.

„Nažalost, mi smo čuli od predsednika Republike koji je u medijima sazvao sednicu o Kosovu za septembar. To nije uradio predsednik skupštine već predsednik Republike, što znači da će on 18. avgusta na razgovorima nastaviti privatnu diplomatiju koju je vodio do sada. Mi smatramo da ona mora biti institucionalizivana, da se u parlamentu o tome razgovara i da se u parlamentu donese dokument koji bi bio obavezujući i za njega kao predsednika Republike“, navodi poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović.

Za to vreme Dveri već šalju novu platformu o Kosovu u 10 tačaka svim parlamentarnim strankama u kojoj između ostalog traže da Srbi izađu iz kosovskih institucija.

„Ponovo uspostaviti institucije Srbije na Kosovu i Metohiji koje su ukinute antiustavnim Briselskim sporazumom. Premestiti Kancelariju za Kosovo u Kosovsku Mitrovicu, omogućiti povratak prognanih i uspostaviti civilnu zaštitu srpskog stanovništva i svih lojalnig građana Srbije na Kosovu i Metohiji“, predlaže poslanik Dveri Ivan Kostić.

Vlast u Beogradu godinama poručuje da je za kompromis, ali ne želi da otkriva šta bi konkretno kompromis podrazumevao.

Čak se u jednom periodu predsednik Vučić zalagao za podelu i razgraničenje na Kosovu – ali i se to više ne pominje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare