Dok vlast kontroliše nacionalne frekvencije, Đilas označen kao opasan po medije

Vesti 11. maj 202119:20 22 komentara

Ako je suditi prema današnjoj reakciji ministarke kulture i informisanja Maje Gojković - vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, za sada nema nameru da dodeli upražnjenu nacionalnu frekvenciju bilo kojoj zainteresovanoj televiziji. Maja Gojković takođe tvrdi da vlast ne uređuje programe medija sa nacionalnom pokrivenošću, iako upravo na tim televizijama, već dugo ne može da se vidi ni najblažu kritiku aktuelne vlasti.

One su najbolje među nama – makar u prethodnoj godini i prema kriterijumima NUNS-a. Njihove novinarske priče često su rezultatat istraživanja u kojima predstavnici države nisu želeli ni da urade svoj posao i obezbede im informacije koje bi po zakonu morali. Rade za medije koje političari na vlasti uglavnom pokušavaju da diskredituju:

„Kao nezavisni novinari, svi mi radimo u javnom interesu, ali onda vas neko stalno optužuje rečima ko zna za koga ti radiš“, rekla je Jelena Zorić, novinarka TV N1.

POVEZANE VESTI

„Tokom pandemije, ja ne znam da li mi je Ministarstvo zdravlja odgovorilo na jedan mejl, jedno pitanje ili zahtev“, kaže Natalija Jovanović, novinarka Birn-a.

„Moram priznati da mi je najteže da radim, ne od kada je SNS došao na vlast, nego od kada je shvatio da želi apsolutno sve medije“, naglasila je Sandra Petrušić, novinarka NIN-a.

Međutim, to nikada neće priznati. Naprotiv, nadležna ministarka Maja Gojković smatra da na slobodu medija u Srbiji najnegativniji uticaj ima Dragana Đilas koji novinare deli na podobne i nepodobne. Kaže i da Đilas traži da „njegova“ televizija dobije nacionalnu frekvenciju – ali da taj, i zahtev za paralelnim uređivanjem programa „nisu vredni čak ni komentara“.

„Dragan Đilas ima opasne predloge za razvoj demokratije i za slobodu rada novinara jer novinarstvo je po meni četvrti stub demokratije u svakoj državi. Sad zamislite da mi naređujemo novinarima i urednicima kako emisije treba da izgledaju, pogotovo informativne“, izjavila je Maja Gojković.

Možda ih ne uređuju direktno ali sigurno kontrolišu sadržaj, smatra Oliver Tošković iz Skupštine slobodne Srbije. Situacija u kojoj sebe predstavljaju kao žrtvu neodoljivo ga podseća na jednu scenu iz kultne serije „Sivi dom“.

„Vlast podeli novinare, a onda kada se novinari pobune ili opozicija, onda optužuje opoziciju. Dakle, isto kao Šojka – udari vas i onda se žali nastavniku da vi njega napadate. Problem je zapravo što vlast očigledno kontroliše sve nacionalne frekvencije, da čuva jednu godinama jer ne postoji njima podoban kandidat za tu frekvenciju“, navodi Tošković.

A osim frekvencija, kontrolišu se i štamparije pa tako već nedeljama nema odgovora na poziv Nove da neko prihvati posao štampanja novih dnevnih novina. Isto toliko na pitanja Junajted medije, koja traži samo slobodno tržište, nema odgovora ni premijerke ni gorepomenute ministarke zadužene za oblast informisanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare