Dok vlast građane zove fašistima, opozicija kaže da nasilje neće biti nekažnjeno

Vesti 28. nov 202119:36 23 komentara

Osude nasilja nad građanima na jučerašnjim protestima stižu od gotovo svih opozicionih partija. Poručuju da nasilje ne sme ostati nekažnjeno, dok vlast građane koji su blokirali mostove i puteve naziva fašistima i optužuje ih za izazivanje sukoba i nereda.

Ko je koga maltretirao – policija građane ili građani druge građane? Zavisi koga pitate.

Povezane vesti

Dok opozcione stranke poručuju da su batinaši vlasti tukli goloruki narod, vlast građane koji su blokirali puteve naziva fašistima i optužuje za izazivanje sukoba i nereda.

„Srbija je demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo da izrazi svoj protest. Kvariti svakodnevni život svojim sugrađanima, onemogućavati ih da se normalno kreću nije nešto što je politika, to je iživljavanje“, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Tvrdi Vulin i da iza blokada ne stoji borba za ekologiju, već pokušaj da se spreči dolazak pristalica naprednjaka na jučerašnji stranački skup.

A svojim izjavama predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da su jedino pristalice SNS-a Srbi, čime u društvu produbljuje podele, smatra profesor Filozofskog fakulteta.

„Ovo može da se razbukti do neviđenih razmera, da dođe do onoga što najmanje priželjkujemo, a to je da se ljudi biju jedni protiv drugih na ulicama i da to mora da se spreči. Do toga ne sme da dođe“, navodi profesor Oliver Tošković.

Ne sme da dođe ni do toga da Srbija eksplodira kao bure baruta, kaže Tošković i dodaje da se to može sprečiti ako predsednik izađe u susret građanima i ne potpiše sporne zakone. Novinar Nikola Tomić smatra da je takav scenario malo verovatan.

„To bi bio znak slabosti i odustajanje od zacrtanih planova. Kojom dinamikom, ne znam, da li sutra, ali verujem da će stupiti na snagu, a onda ćemo videti koji će biti odgovor druge strane“, smatra Tomić.

Ukoliko predsednik Vučić odobri Zakone o eksproprijaciji i referendumu, građani su za subotu, 4. decembra, najavili nove proteste i blokade širom Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare