Dok vakcinacija s dve doze i dalje stagnira, najavljuje se treća: Zvaćemo mi vas

Vesti 16. avg 202119:26 8 komentara

U Srbiji su i dalje na snazi neke mere za suzbijanje epidemije koronavirusa, iako ne deluje da je tako. Krizni štab se dugo nije sastajao, iako su brojevi prešli hiljadu. Najavljena je vakcinacija trećom dozom, dok stagnira vakcinisanje građana sa prve dve.

Maska ispod brade za ulazak u prodavnice. U baštama kafića kao i na ulici deluje kao da virusa nikada nije bilo. Broj novoobolelih pre nekoliko dana prešao je hiljadu a od kriznog štaba – ni glasa.

POVEZANE VESTI

Poštuju li građani mere koje su sada na snazi:

„Mislim da ne, mislim da poštuju samo većim lokalima gde su ovi redari. Mislim da niko po tim manjim prodavnicama više ne poštuje. A i šta kada nema ko da kontroliše kada prodavačice nise maske ispod nosa, glupo je“

„Ne, sigurno ne, ali ja ih poštujem“

„Ja ih poštujem od početka, sve“

„Ja sam se vakcinisao dva puta, sada su treći. Mislim da mladi ako hoće da se druže moraju da se vakcinišu“

Dok se apeluje da se zavrnu rukavi, neki će od utorka to treći put uraditi. Ono koji imaju slabiji imunitet, koji su stariji od 70 godina a i oni koji sami to žele, mogu da dobiju takozvanu „buster“ dozu.

Kako je saopšteno iz Vlade, svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Ostavlja se mogućnost izbora vakcine, a bezbedno je i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.

„Mislim da to da bilo ko može da primi bili koju dozu nije dovoljno jasno ljudima i to će da stvara jednu paniku, odnosno, oni će imati stotine pitanja. Meni je juče kada je to objavljeno stiglo na desetine poruka: Šta da primim? Da li Fajzer? Da li Sinofarm? Šta će da mi se desi? Najlakše je reći može treća doza“, kazao je MIlanko Šekler.

Da li Srbija ima višak vakcina?

Profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović procenjuje da imamo oko milion i po doza „na čekanju“

„Bilo bi pogrešno doneti odluku o davanju treće doze samo na osnovu toga što ima viška vakcina. Prioritet ne bi trebalo da bude davanje treće doze, već da se fokusiramo na ljude koji treba da prime prve dve doze“, kaže Stojanović.

Dok se polemike vode, broj novih slučajeva raste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare