Dok SAD očekuju priznanje Kosova, EU za „konstruktivni angažman“ Prištine

Vesti 16. feb. 202119:437 komentara
Podeli:

Posle konstatacije da dijalog sa Beogradom nije u vrhu liste prioriteta, 24 sata kasnije kandidat za kosovskog premijera i lider pobedničkog Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, poručuje i da razgovorima Prištine i Beograda treba pristupiti drugačije, uspostavljanjem, kako kaže, transatlantske dimenzije. Predsednik Skupštine Ivica Dačić odgovara da neće biti laka vremena za dijalog. Dok Amerika očekuje priznanje Kosova, EU očekuje da će Priština imati konstruktivan angažman po pitanju nastavka normalizacije odnosa.

Nastavak dijaloga na strani bez broja, jer kad se pobednik kosovskih izbora samoopredeli da razgovor sa Beogradom, za početak, zanemari, druga strana teško da može da se samoopredeli da li da, za početak, bude pesimista ili optimista?

„Kakva je razlika između pesimiste i optimiste? Pesimista kaže ne može da bude gore, optimista kaže može. On ni ranije nikada nije davao neke izjave koje su bile previše optimistične kada je reč o odnosima sa Beogradom, tako da me ta izjava ne iznenađuje, neće biti laka vremena za dijalog“, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Za Kurtija bi, ipak, ta vremena mogla da budu laka, ako se, kako objašnjava, promeni pristup dijalogu, uspostavaljanjem transatlantske dimenzije.

Povezane vesti:

„Da bismo imali trajni dijalog i sporazum, moramo da promenimo pristup sa onog što je bilo tipično za prethodnu administraciju SAD. Pristup mora da bude transformativan, gde se ne moraju proveravati samo interesi i činjenice, već i vrednosti i principi. Ovo može biti okvir za EU, kao cilj za obe zemlje“, rekao je kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti.

A novi američki predsednik čestitao je zvaničnoj Prištini 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, rečima da se unapred raduje radu sa sledećom kosovskom vladom i da je neophodno obezbediti sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, u čijem je središtvu obostrano priznanje.

„Što se tiče američke strane, ona se već izjasnila, izjasnila se tako što smo se vratili na onaj period iz posete Džoa Bajdena 2016, a koji se formuliše u onoj čuvenoj rečenici slažemo se oko čega se ne slažemo. Kad se podvuče crta, ostaje činjenica da SAD ostaju glavni sponzor kosovske nezavisnosti“, rekao je spoljnopolitički komentator Milan Mišić.

A što se tiče čelnika Evropske unije, Borel i Varhelji poručuju da očekuju formiranje nove vlasti na Kosovu i konstruktivno angažovanje Prištine za nastavak dijaloga sa Beogradom, uz posredovanje EU. Na pitanje novinara da li pobeda Kurtija može da oteža posao Briselu u tom posredovanju, za sada, nema konkretnog odgovora.

„U ovoj fazi nećemo ići dalje od onoga što su u zajedničkoj izjavi poručili zvaničnici Borel i Varhelji, jer postizborni proces na Kosovu još nije gotov“, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Iz Pokreta Samoopredeljenje poručuju i da buduća kosovska vlada, ako na njenom čelu bude bio Aljbin Kurti, neće forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma – da li je to još jedna potvrda teze da Beograd i Priština neće skoro progovriti?

Komentari

Vaš komentar