Dok eskalira zapaljiva retorika, očekivanja od dijaloga u Briselu nisu velika

Vesti 14. avg 202219:06 > 19:1618 komentara
Podeli:

Nedavna eskalacija zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, posebno saopštenja o ratu i konfliktu na Zapadnom Balkanu, veoma je zabrinjavajuća, saopštili su iz Službe za spoljnu politiku EU. Premijerka Ana Brnabić se pita da li je saopštenje neslana šala i poziva Brisel na odgovornost. U postojećoj atmosferi malo ko nešto očekuje od nove runde pregovora u Briselu.

Nedavne izjave iz Prištine i nedavne izjave iz Beograda o tome da se druga strana sprema da napadne, da započne konflikt, privukle su na kraju pažnju i Brisela. Iz Službe za spoljne poslove saopštavaju da će u slučaju eskalacije odgovornim smatrati politički vrh i Beopgrada i Prištine.

„Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija i mogućeg nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da okončaju međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno. Sva otvorena pitanja rešavaće se kroz dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje EU“, navela je portparolka EU za spoljnu poslove Nabila Masrali.

POVEZANE VESTI:

Reagovala je predsednica Vlade Ana Brnabić na tviteru, nazvavši izjavu neslanom šalom i licemerjem, uz podsećanje da Brisel sam priznaje da ne može da natera Aljbina Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

„Punih 175 dana Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom. Tužno je videti da EU ne vidi spostvenu krivicu za to gde se danas nalazimo. Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije“, navela je premijerka.

Zaoštrena retorika prema srpskoj zajednici traje od kada je Aljbin Kurti došao na vlast, a iz Beograda celu poslednju deceniju, kaže Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa, te je izjava iz Brisela prilično zakasnela. A nedavne izjave i Kurtija i Vučića jesu zabrinjavajuće, kaže ona.

„Za razliku od mnogih puta pre ovoga sada zaista ima razloga da se veruje da postoji opasnost od ozbiljnih incidenata i posledice tih izjava se već vide na terenu čak i, između ostalog, u pojačnanom prisustvu KFOR-a, ali i generalno tenzija koje postoje prvenstveno unutar srpske zajednice na Kosovu“, navodi Milica Andrić Rakić.

Najavljeni, odvojeni sastanci generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova će se najverovatnije i fokusirati na aspekt bezbednosti, politički aspekt, ako ga bude ostaće iza zatvorenih vrata, smatra Andsrić Rakić.

„Mi smo ovde, unutar Kosova se vode, ja pretpostavljam, određeni pregovori sa KFOR-om. Imali smo sastanak Srpske liste sa KFOR-om i imali smo sastanak kosovskih zvaničnika sa komandantom KFOR-a, tako da pretpostaljvam da je suština tih sastanka informisanje dve strane šta je to što KFOR planira da uradi u slučaju da dođe do toga da nema dogovora i da opet preti eksalacija na terenu“, dodala je ona.

Očekivanja od prvog susreta u okviru „briselskog dijaloga“ nakon godinu dana pauze, nisu velika. U međuvremenu, dve opozicione stranke, Dveri i Narodna stranka, zahtevaju da se, pre sastanka u Briselu, održi sednica Skupštine posvećena aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije najvio je da bi sa poslanicima razgvorao u septembru, kad se formira nova vlada.

Komentari

Vaš komentar