Dok država odlučuje o zaštiti vile iz 1927, investitor već reklamira novu zgradu

Vesti 08. jun 202219:31 > 19:50 32 komentara

Da li bi vila u Hadži Melentijevoj ulici na Vračaru, koja ujedno važi za simbol te beogradske opštine, uskoro mogla da bude zamenjena stambenom zgradom? Stanovnici te ulice i predstavnici Pokreta Ne davimo Beograd tvrde da će objekat biti srušen, jer Zavod za zaštitu spomenika nije obnovio statuse zaštite, a vila je prodata investitoru.

Simbol opštine Vračar. I tako je, još od 1927. godine – kada je čuvena vila u Hadži Melentijevoj 72 i sagrađena. Stanovnici te ulice kažu da, iako je vila oronula, decenijama je važila i za objekat sa najlepšim dvorištem – punim zelenila.

„Kad se ovo dvorište održavalo, pa tu su se ljudi slikali, dolazili da se slikaju, prosto je to jedna lepota… Ovo je sad toliko zapušteno. Ja ne znam ko je dozvolio da bude ovako baš devastirano centralno dvorište“, navodi Marija Stanković, stanovnica Vračara.

Devastirano dvorište investitoru, ipak, ne bode oči. Iz pokreta Ne davimo Beograd tvrde da će vilu, koja je imala kulturni status godinama – uskoro da zameni stambena zgrada od 3.500 kvadrata. Kupovina je, kažu, obavljena zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji nije obnovio status zaštite.

„Mi smo imali taj trend 2020. da od tada nisu obnovljene zaštite na nekim objektima i da se pošalje inicijativa da se neki objekti zaštite koji predstavljaju vredne objekte – Zavod nije regovao, tako da imamo jednu pauzu u reagovanju Zavoda koja, onda, omogućava investitorima da dobiju dozvole dok je ta pauza u dobijanju statusa zaštite i onda na njihovom mestu izgrade mnogo veće objekte“, navodi Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda za N1 kažu da je vila – u postupku utvrđivanja za kulturno dobro.

„Elaborat predloga Odluke izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i 28.12.2021. godine ga prosledio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji predlog prosleđuje Ministarstvu kulture i informisanja, a naredni korak u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima je donošenje Odluke Vlade Republike Srbije“, naveli su.

I dok se odluka Vlade čeka, firma Homs end vilas (Homes&Villas) na svom sajtu uveliko najavljuje gradnju. Dostupne su i slike zgrade – koja bi trebalo da nikne na mestu vile u vračarskom naselju Neimar. Stanovnici tog dela grada kažu – da predviđeni objekat remeti arhitekturu Vračara.

A stanovnici Vračara nam kažu:

„Ovde dole su predvideli restoran, u ovoj kući žive četiri porodice, mi imamo pet automobila, mi nemamo mogućnost za parkiranje, deca ne mogu da prolaze od bahatog parkiranja, mogu da zamislim kako će da bude kad se izgradi, prosto smo šokirani.

„Definitivno, ne može doći do rušenja ovakvog jednog zdanja, bilo bi naravno mnogo lakše da je zaštita celog Neimara usvojena na vreme kao što smo se mi nadali… Imali smo obećanja od čelnika grada da će još prošle godine da zaštita da stupi na snagu, to se nažalost nije desilo“.

„Pa ako bi i nikla zgrada u skladu sa svim propisima i regulativom mislim da bi bilo sve ok, ali bi uticalo na kraj, verovatno bi uticalo malo“.

Da li je i na osnovu čega investitor dobio dozvolu za gradnju, još nije poznato. Odgovor na to pitanje N1 nije dobio iz kabineta gradskog arhitekte Marka Stojčića, ali ni iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, kao ni od investitora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare