Dok Beograd na vodi raste, Staro sajmište tik do njega – propada

Vesti 26. apr 202219:25 > 21:32 19 komentara

Budućnost Memorijalnog centra "Staro sajmište" u Beogradu, ali i građana koji tamo žive i dalje je neizvesna, uprkos obećanjima predstavnika gradske vlasti da će decenijski problemi biti rešeni. Iako je gradonačelnik Zoran Radojičič najavio da bi rekonstrukcija centralne kule trebalo da počne početkom godine, sve je i dalje samo na rečima.

Dok Beograd na vodi raste, Staro sajmište koje je tik do njega – propada. Oronule fasade, propali hodnici nekadašnjih sajamskih paviljona u kojima decenijama žive porodice, samo su deo problema sa kojima se suočavaju. Pojedini kažu da jedno kupatilo i dalje deli nekoliko komšija.

„Mi ovde živimo baš strašno, to mislim da nigde u svetu nema“, priča stanovnica Starog sajmišta Janka Mitrović.

N1: Kakvi su uslovi za život?

Mitrović: Miševa, slepih miševa, pacova, sve, zmije samo što ne prolaze ovde, roditelji sa decom u jednoj istoj sobi, to je tuga.

N1: Je l se osećate bezbedno?

Mitrović: Pa ne osećamo se bezbedno, jer može svakog trenutka da se uruši zgrada.

Obećanja da će živeti na sigurnom – stanovnici od predstavnika vlasti, kažu, slušaju godinama.

„Četrdeset godina mi čekamo na iseljenje. Država uvek obećava, svaka vlada obećava, rekli su samo da ćemo dobiti dobre stanove i ništa nisu dalje govorili, ali svake godine isto“, kaže ona.

N1: Ništa se ne dešava.?

„Ništa“, dodaje.

N1
N1
N1
N1/arhiva
N1

Zakon o memorijalnom centru Staro Sajmište – usvojen je pre dve godine. Od tada gotovo i traju najave gradskih čelnika o njegovoj rekonstrukciji. Gradonačelnik Zoran Radojičić je 2021. najavio da će radovi na centralnoj kuli, koja je godinama u lošem stanju, početi početkom ove godine. Ekipa N1 na terenu nije zatekla radnike i mašine, već razočarane stanovnike.

„Kula je u jako lošem stanju, niko nas ne obilazi, može da se sruši, da ubije nekog, šta da vam kažem, eto tu živimo 50 godina i očekujemo da će biti neko rešenje, nešto da ćemo dobiti“, rekla je stanovnica Starog sajmišta Srbijanka Mitrović.

Da li će i šta dobiti, sagovornici N1 kažu da ne znaju tačno. Odgovore su tražili, ali precizne informacije nisu dobili.

„Skoro je bio Vesić tu, gledao je, ulazio je unutra, bilo je reči da će biti sve kako treba, a kad će to biti, kad će oni to početi da ruše, stvarno ne znam, oni su rekli krajem aprila će već početi da rade, međutim, još se ništa ne dešava“, dodaje Srbijanka Mitrović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je ranije izjavio da je urađen popis svih ljudi koji žive u paviljonima i da će u saradnji sa Republikom krenuti njihovo raseljavanje. Međutim, nije naveo kada će se to i dogoditi. To ne preciziraju ni predstavnici Memorijalnog centra „Staro sajmište“, već kažu da je prikupljen novac za rekonstrukciju kule.

„I da je sledeći korak objavljivanje tendera, onda će to da traje nekoliko meseci kao svi tenderi te vrste i kad se to obavi, onda počinje rekonstrukcija, i ne mogu da kažem kada će da bude završena“, kaže v.d. direktorke Memorijalnog centar „Staro sajmište“ Krinka Vidaković Petrov.

Na lokaciji Starog sajmišta nekada se nalazio koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu. Predstavnici države i gradske vlasti najavljuju uređenje čitavog tog prostora, kako bi bio izgrađen Memorijalni centar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare