Dok bazen na SPENS-u čeka novu sanaciju, odgovorni nikako da „isplivaju“

Vesti 08. feb 202119:568 komentara

Kolika je šteta posle loše urađene rekonstrukcije jedinog zatvorenog olimpijskog bazena u Vojvodini, vredne preko milion evra - još nije poznato. Novosadski gradonačelnik kaže da je pri kraju analiza stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka, ona bi trebalo da pokaže šta je sve urađeno pogrešno i ko je za to odgovoran. Za sada je poznato da su se kompanije "Dehidra 021" i "Bulevar company" ogradile od izvedenih radova. Treća firma iz konzorcijuma koja je posao dobila na tenderu - Max Cor se ne oglašava.

Umesto ponovnog otvaranja posle rekonstrukcije, olimpijski bazen na SPENS-u čeka novu sanaciju. Za loše izvedene radove javnost je saznala kada su fotografije pukotina dospele u medije. Grad je tada angažovao stručnjake da analiziraju stanje i pronađu odgovorne, a sporni detalji brzo su počeli da isplivavju. Najpre su se dve od ukupno tri firme izabrane na tenderu, ogradile od izvedenih radova, navodeći da u njima nisu učestvovale. Potom je Demokratska stranka objavila dodatni detalj – da nisu korišćeni ni materijali predviđeni projektom, već jeftiniji i manje kvalitetni.

„Sve informacije koje smo izneli smo dobili od zaposlenih na SPENS-u koji više ne žele da ćute. Oni su razočarani što je firma koja je izvodila radove firma koja je registrovana za trgovinu elektronskim uređajima, a ne za sanaciju bazena. I praktično, SNS predvođena gradonačelnikom Milošem Vučevićem, je novac za sanaciju bazena, a to nije mali novac, preko milion evra je uloženo, dala firmi koja to ne zna da radi“, kaže Veljko Krstonošić iz DS.

Povezane vesti

„Zaista više ne mogu da ispratim ni ko je bio u konzorcijumu, ni ko je radio“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Tako odgovor na pitanja o propaloj sanaciji bazena započinje gradonačelnik koji kaže da je najveća šteta naneta upravo njemu.

„Ako su do juče bili zajedno i zajedno radili, pa onda kada je muka počeli da okreću leđa jedni drugima, to onda više govori o njima, nego o nekome drugome. Što se tiče pitanja kvaliteta materijala, to je pitanje koje nas sve interesuje, ali je pitanje i za nadzorni organ kako je mogao da verifikuje to sve. Pošto vam kažem – sve što je urađeno je verifikovano od strane nadzornog organa“, kaže Vučević.

Kada je sredinom novembra obišao rekonstruisani bazen, gradonačelnik je rekao da je sve urađeno kako struka nalaže. Sada od struke očekuje odgovor na pitanja – ko je napravio propuste i kako rešiti problem. Po njemu je najveći to što je nadzorni organ sve vreme tvrdio da je sve u redu.

„Mi smo predavali novac na osnovu graađevinskog dnevnika i overenih situacija. To je sve što mogu da vam kažem. A šta mislite, da bi neko platio da je znao da je loše, da bih ja obilazio da sam znao da je loše?“, pita Vučević.

Ipak, danas kada zna da je sanacija loše odrađena, vladajuća većina koju predvodi poverila je četvorogodišnji mandat direktoru SPENS-a, čiji je prethodnik, upravo zbog bazena, prošle godine ostao bez funkcije.

„Smatramo da pitanje bazena na SPENS-u postaje kamen spoticanja oko kog vrlo često diektori SPENS-a nastradaju“, kaže Bojan Radojević iz DSS.

„Zaista SPENS vezano sa rekonstrukcijom bazena nema ništa. U pitanju je u prvom redu Uprava za imovinsko-pravne poslove koja je bila nosilac posla, koja je birala izvođača i nadzor i tako dalje“, kaže Đurađ Jakšić iz SRS.

Skandal velikih razmera i korupcionaška afera – tim rečima opozicija u gradskom parlamentu i van njega opisuje propalu sanaciju bazena. I jedni i drugi od gradonačelnika traže ono što je obećao – političku odgovornost bliskih saradnika koji su mahinacije dozvolili.

Komentari

Vaš komentar