Dojčinović: Stajić bio jedan od ključnih ljudi za legalizaciju u Beogradu

Vesti 06. okt 202213:492 komentara
Izvor: N1

Glavni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović izjavio je da je bivši prvi čovek Sekretarijata za ozakonjenje objekata Grada Beograda Nemanja Stajić, koji je pod istragom zbog sumnje da je vršio zloupotrebe u vezi sa legalizacijom, kadar bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Povezane vesti:

“Stajić je praktično bio čovek Gorana Vesića, tako da će biti zanimljivo videti u ovom slučaju da li se on spominje na neki način u istrazi tužilaštva”, rekao je Dojčinović u emisiji Studio Live na N1.

Vesić je ranije demantovao pisanje medija i negirao navode o vezama sa Stajićem.

Upitan da li je promena na čelu Grada Beograda dovela do toga da se tužilaštvo pozabavi ovim stvarima, kaže da ne zna da li je to povezano.

Dodaje da je to jedan od retkih slučajeva da su novinari prvi otvorili neku temu, a da je potom otvorena istraga – a da se ne radi o informeru.

KRIK je u aprilu objavio svedočanstva više građevinskih investitora koji su rekli da je zbog korupcije moguće graditi nelegalno u Beogradu, a da je glavni krivac za to Stajićev sekretarijat.

Kako kaže Dojčinović, sagovornici KRIK-a su rekli da je stvar funkcionisala tako što bi investitori u dogovoru sa ljudima iz grada krenuli da grade ilegalno, a onda su kasnije zgrade legalizovane i uz to se plaćao mito.

Presuda po Gašićevoj tužbi verovatno u narednih mesec dana

Dojčinović kaže da je na ročištu u sredu praktično završeno suđenje po tužbi direktora BIA Bratislava Gašića protiv KRIK-a.

“U narednih mesec dana ćemo znati presudu u ovom slučaju”, rekao je on.

Ponovio je da je Gašić odbio da se izjasni da li poznaje kriminalca iz Kruševca Zorana Jotića Jotku.

KRIK je, kako podseća, objavio vest sa suđenja “Jotkinoj grupi”, kada je u sudnici pušten razgovor kriminalaca koji kažu da je Jotka “kod Gašića na kazanu”, što je izraz koji znači da od nekoga primate novac.

Osim Gašićeve tužbe, kako kaže Dojčinović, KRIK ima još deset. Sve su stigle prošle godine i većina tužilaca su bliski vladajućoj partiji ili predsedniku, kaže on.

Ističe da su sve te tužbe neosnovane i da predstavljaju pritisak.

“Sudije imaju pravo, ako vide da tužba nema osnova, mogu tu tužbu vrlo rano odbaciti”, rekao je urednik KRIK-a.

Međutim, kako kaže, sudije prihvataju sve tužbe “pa se tri godine izgube da bi se raspravila jednostavna i prosta stvar”.

Komentari

Vaš komentar