Dojčinović: Kada se pogleda svedočenje Stamenkovića, vidi se da nemamo državu

Vesti 09. mar 202218:10 > 18:22 6 komentara
N1

"Ako pričamo o tužilaštvu, sudovima i politici, vidimo da se sve drugarski završava, i vidimo da nemamo nikakve institucije. Sa vrha vlasti se odluči, i onda su sve te institucije samo tu da izvrše kako je sa vrha dogovoreno. I to je svedočanstvo da mi zapravo, kada se pogleda - nemamo državu", izjavio je glavni urednik KRIK-a u emisiji Dan uživo Stevan Dojčinović.

Podsetimo, penzionisani policajac Goran Stamenković, do sada jedini osuđeni u slučaju Savamala, u razgovoru za N1 ispričao je da je nakon rušenja u Savamali tadašnjem zameniku Zaštitnika građana, ali i inspektorima u Sektoru za unutrašnju kontrolu, prećutao da je nalog o nepostupanju policije u slučaju rušenja dobio od svog pretpostavljenog Zvonka Kostića, načelnika Dežurne službe beogradske policije. Osim toga, ispričao je i od koga je dobio naknadu da za priznanje krivice legalizuje svoju zgradu na Mirijevu.

„Tužilaštvo je sada dužno da nešto preduzme. Nije više u pitanju samo volja tužilaštva, oni su zakonski dužni da ispitaju ovaj slučaj. Prva stvar koju treba da urade je da zvanično saslušaju Stamenkovića, kao i ljude koje je on imenovao. Istragom treba da se utvrdi šta su tu činjenice, a šta ne. Dakle, tužilaštvo to mora da uradi, i ako to ne uradi, to je jako loš znak“, ističe Dojčinović.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, tužilaštvo u prošlosti nije imalo reakcije nakon priča koje je objavljivao KRIK, ali napominje da je ovo sada „u pitanju možda najznačajniji slučaj kriminala koji se desio za vreme ove vlasti“.

Podseća da se aferom Savamala bavi i Evropska komisija, kao i da ona insistira da se ovaj slučaj reši.

„Ako ne reaguje, onda više nemamo nikakvog razloga da pričamo o tužilaštvu kao takvom u ovoj zemlji“, istakao je Dojčinović.

Ocenjuje da je interesantan trenutak u kome se Stamenković odlučio da priča o ovome, i smatra da je „nije nikoga iznenadio“.

„Sve što je Stamenković ispričao se potpuno uklapa u nešto što se verovalo da se desilo u tom slučaju. Stvari koje on govori se potpuno poklapaju sa činjenicama koje znamo. Ovo je drugi put da imamo pravog svedoka o ovome. Prva je bila Marija Mali, koja je rekla bitne stvari o slučaju Savamala, a sada imamo drugi put pravog svedoka, odnosno čoveka koji je bio uključen u celu stvar i koji je osuđen zbog te stvari“, istakao je Dojčinović.

Ocenjuje da je Stamenković potvrdio verovanje da je on iskorišten kao neka vrsta ‘žrtvenog jarca’ na kome ceo slučaj treba da se završi.

„Vlast je preko njega uspela da poentira, da kaže da imamo osuđenog čoveka, i da je uspela da smiri tenzije. Međutim, suštinski taj slučaj nije rešen. Da bi rešili, treba da idemo do samog vrha policije i države da vidimo ko je zaustavio te noći policiju da reaguje, i sa druge strane, da vidimo ko je naredio i organoizovao tu kriminalnu grupu“, napominje urednik KRIK-a.

N1

Stamenković se oseća prevarenim, zato je i progovorio

Govoreći o Dijani Hrkalović, napominje da je priča Stamenkovića takođe potvrdila način na koji je ona funkcionisala.

„Njen opis deluje poprilično autentično, da je pretnjama prisiljavala policajce da rade „neke stvari“, kazao je on.

Za svedočenje Stamenkovića kaže da je ono odličan primer kako bi videli „kako država funkcioniše“.

Povezane vesti

„Ako pričamo o tužilaštvu, sudovima i politici, vidimo da se sve drugarski završava, i vidimo da nemamo nikakve institucije. Sa vrha vlasti se odluči, i onda sve te institucije samo su tu da izvrše kako je sa vrha dogovoreno. I to je svedočanstvo da mi zapravo, kada se pogleda – nemamo državu“, podvukao je sagovornik N1.

Ocenjuje da se Stamenković oseća prevarenim, jer nisu ispunjene neke stvari koje su dogovorene prilikom njegovoog priznavanja krivice o aferi Savamala, i da je to razlog zbog čega se odlučio da progovori za javnost.

„Ono što su pogrešili (vlasti), i ono što je meni najčudnije je, zbog čega su dozvolili da imaju ovakvog svedoka, da izlazi javno jer mu nisu završili neke stvari, koju je sa stanovišta sa kog funkcioniše ova vlast, vrlo lako završiti. Da su mu dali poziciju u policiji, i da su mu kuću legalizovali do kraja, mi verovatno ove stvari nikada ne bi čuli. Meni je neverovatno da sitnice, sa njihovog stanovišta, nisu završili“, napomenuo je Dojčinović.

Podseća da se protiv Stamenkovića vodi krivični postupak, i smatra da se on ne plaši zbog mogućih posledica nakon svoje ispovesti za javnost.

„Zbog toga je spreman da ide do kraja, i da može biti nezgodan svedok za sve one koji su bili iznad njega u policiji“, navodi gost N1.

Komentarišući izjavu Belivuka na ročištu da je spreman da svedoči u ovom slučaju, Dojčinović je rekao da je to slično sa izjavom Stamenkovića.

„Znamo od ranije definitivno da je država učestvovala u slučaju Savamala, kao i da je ekipa Belivuka sarađivala sa vlastima. I kao što imamo policajca u Savamali, koji hoće da otkrije učešće države u ovom slučaju, sada imamo kriminalnu grupu koja je uz podršku vlasti radila godinu i koja hoće da otvara neke stvari koje se tiču njih i države“, kazao je on.

Dojčinović je procenio da će suđenje Belivuku i njegovoj grupi, „biti jedan veliki skandal, jer će veliki prostor tog suđenja biti ne ono što je sama poenta suđenja, nego će biti dosta ‘otvaranja ‘ različitih stvari.

„I tužilaštvo će morati u jednom trenutku na te stvari da reaguje. Samo je pitanje dali će se sve što će belivuk i ekipa otvoriti na suđenju završiti na njihovoj reči, ili ta grupa poseduje i neke materijalne dokaze“, zaključio je Dojčinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare