Dojčinović: Bezbednosne službe ne štite interes države, već garnituru na vlasti

Vesti 14. apr 202108:46 10 komentara
Stevan Dojčinović
N1

Svet više uviđa postojeće probleme u Srbiji, kao i probleme koje imaju mediji, izjavio je za Glas Amerike Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koja se tokom prethodnog meseca ponovo našla na meti poslanika vladajuće Srpske napredne stranke i tabloidnih dnevnih listova bliskih vlastima.

Dojčinović poslednjih nedelja boravi u SAD, gde je razgovarao sa predstavnicima nekoliko međunarodnih novinarskih organizacija, dodaje VOA.

Podseća da su on, njegove kolege i medij koji uređuje izloženi napadima, posle hapšenja Veljka Belivuka, osumnjičenog da je vođa jedne od kriminalnih grupa, koju je policija označila odgovornom za najteža krivična dela.

U prvi plan isticane su nepotkrepljene tvrdnje o njihovim navodnim vezama sa kriminalnom grupom uhapšenog Belivuka, piše VOA.

„Nikada nismo dobili snažnije reakcije od američke ambasade, od ambasada Evropske unije i evropskih zemalja, kao sada kada smo napadnuti. Sada su prvi put upućene jasne poruke da sa ovim mora da se stane“, istakao je Dojčinović.

„Vlast mora da poštuje medije. I to je jako dobar signal da svet vidi i hoće da reaguje na ono što se dešava”, naglasio je on i dodao da su novinari u Srbiji pod velikim pritiskom, što smatra jednim od ključnih problema.

Osvrćući se na napade kojima je KRIK izložen, Dojčinović je ukazao da je razlog „pisanje koje ne odgovara vlastima, jer se bave istraživačkim novinarstvom“.

„Otkrivamo korupciju, kriminal i veze kriminalaca sa vlastima i to vlastima ne odgovara. Zato koriste tabloide da nas napadaju i to ne bi trebalo da bude način na koji funkcionišu stvari“, rekao je urednik KRIK.

On smatra da je potpuno jasno da u Srbiji tabloidi objavljuju ono što im vlast naloži da objavljuju i navodi da uticajni ljudi oko predsednika imaju tu moć da im pričaju šta smeju ili ne da objavljuju.

Prema Dojčinovićevom uverenju, „jedini način da pređemo u demokratsko društvo je da nekako reformišemo službe bezbednosti, koje vidimo da još imaju kao dominantnu svrhu, ne zaštitu nacionalnih interesa, već zaštitu garniture na vlasti“.

Država najviše novca daje onima koji najviše lažu, ocenio je on i predočio da je to ono što je prvo potrebno da se preseče da bismo počeli da uređujemo medijsku scenu u Srbiji.

„To jedino može da uradi vlast. Ona to neće želeti da uradi, jer tabloidi bukvalno rade za njih. I to jedino može, pre svega neki spoljni uticaj EU koja jeste zainteresovana da se pitanja pravosuđa i medija urede, tako da se nadam da će tu biti više pritisaka. Jer to je način da se stvari nekako urede“, zaključio je Dojčinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare