Dogovor o energetici navodno blizu, a šta je sa tablicama i ZSO

Vesti 03. jun 202219:20 3 komentara

Dogovor o energetici između Beograda i Prištine je skoro pa postignut. To tvrdi šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi. O tablicama za sada nema dogovora a o Zajednici srpskih opština izgleda ni razgovora. Sagovornici N1 ukazuju da bi pregovarači, kada neki od dogovora postignu, trebalo građanima da pojasne šta to znači za njihov svakodnevni život.

„Sve je završeno, postoji samo jedan dodatni zahtev koji ne utiče na sporazum i mi smo se dogovorili. Očekujemo da će to biti završeno u narednih nedelju dana“, rekao je Besnik Bisljimi, šef kosovskog pregovaračkog tima.

Pročitajte još:

Sudeći po ovoj izjavi šefa kosovskog pregovaračkog tima energetika bi uskoro mogla biti tema oko koje su se Beograd i Priština dogovorili.

„Odmah nakon što kažemo da smo saglasni sa početkom sprovođenja prvi korak koji će biti učinjen je da će regulator energije na kosovskoj strani doneti prve odluke a zatim početi da sprovodi i ostale tačke. Za sve to predviđeno je 100 dana“, kaže Bisljimi.

„Interesantno je to što tako kompikovan sporazum koji zadire u mnoga pitanja uključujući i imovinu može da se postigne i očigledno sprovede, bar po njihovim očekivanjima, a da to sa druge strane nije slučaj sa tablicama koje zaista jesu mnogo jednostavnije pitanje skoro pa tehničko“, ocenjuje Ana Marija Ivković, novinarka iz Kosovske Mitrovice.

Ipak je, kaže Ivković, dosta pitanja na koja bi pregovarači trebalo da odgovore. Pre svega na koji način će biti rešeno pitanje naplate električne energije.

„Iz Beograda nam kažu da duga nema, da su oni plaćali tu električnu energiju, iz Prištine nam saopštavaju da će ta električna energija biti naplaćena, to je ono što sada treba objasniti građanima. Ja se zaista nadam da su obe pregovaračke delegacije do sada zapravo i naučile i da će šta god da bude rezultat tog dogovora izaći i jasno i glasno reći građanima šta se to očekuje“, govori Ivković.

Neformalno se govori da napretka ima i po pitanju nestalih, kaže Miloš Milovanović iz Nove društvene inicijative. Postoji optimizam i da će doći do sastanka Vučić-Kurti. Tog optimizma ipak nema kada je u pitanju sprovođenje dogovora iz 2013. godine o Zajednici srpskih opština.

Kosovski pregovarač kaže da je u pitanju nevladina organizacija bez izvršnih ovlašćenja.

„Mislim da Beograd na takav razgovor neće pristati i mislim da po pitanju Zajednice srpskih opština nećemo imati neki skoriji napredak“, kaže Milovanović.

Dodaje da različite interpretacije dovode do toga da razgovora o ovoj temi nema.

„U Prištini imamo strukturu vlasti koja je svoje političko delovanje pre dolaska na vlast upravo bazirala na toj krilatici ‘Zajednica nuk kaljon’, odnosno ‘nema Zajednice’. Tako da ne vidim tu nikakve mogućnosti da se dve strane približe“, govori Milovanović.

Do približavanja bi trebalo da dođe i kroz regionalne inicijative ali i to nema konsenzusa. Dok je Berlinski proces za sve prihvatljiv Otvoreni Balkan za prištinsku stranu nije. Premijer Kosova Aljbin Kurti odbio je poziv premijera Severne Makedonije da učestvuje na sastancima 7. i 8. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare