Dodik: Prema Rezoluciji 1244 Srbija ima pravo da brani Srbe na Kosovu

Vesti 01. avg 202215:0216 komentara
Podeli:
Izvor: Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbija prema rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 ima pravo da brani bezbednost Srba na Kosovu.

„Jednostrani i neodgovorni potezi (premijer Kosova) Aljbina Kurtija ugrozili su bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i Srbija po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a 1244 ima pravo da brani bezbednost Srba u južnoj pokrajini“, napisao je Dodik na Tviteru.

On je istakao da Republika Srpska „u potpunosti i snažno podržava rukovodstvo Srbije u naporima da deeskalira situaciju i dijalogom nađe mirno rešenje i tako zaštiti prava srpskog naroda“.

Prema njegovim rečima, potpuno jasno da se prava Srba na Kosovu, kao i Srba u Republici Srpskoj, krše pod političkim pritiscima i da međunarodna zajednica i dalje primenjuje dvostruke standarde kada su Srbi u pitanju“.

„Sve je to isto kao i u prošlosti, ali ono što je različito je da se Srbima više nikad neće desiti ‘oluje’, bilo gde“, naveo je Dodik.

Na severu Kosova porasle su tenzije dan pre stupanja na snagu odluke kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Srbi na severu Kosova postavili su barikade prema prelazu Jarinje, a posle diplomatske intervencije Vašingtona, kosovska vlada je najavila da će odložiti sprovođenje odluke do 1. septembra.

Komentari

Vaš komentar