Do svih vaših podataka u nekoliko klikova – šta hoće MUP sa takvim softverom

Vesti 13. apr 202219:20 > 19:49 44 komentara

Prepoznavanje osoba čak samo na osnovu očiju ili tetovaža, identifikovanje osobe samo na osnovu kamere kojom je snimala i prikupljanja svih podataka o vama sa interneta u samo nekoliko klikova - takav softver je bio planiran u javnim nabavkama MUP-a za 2021. godinu, piše BIRN. Zakon po kome bi policija uopšte smela da takav jedan softver koristi ne postoji. Kao ni objašnjenje šta će policiji ovakav program.

Uz ovaj Forenzički softver kompanije Griffeye moguće je zaći u svaki aspekt života osobe, piše BIRN. Licencu je hteo da kupi MUP krajem 2021. godine, otkiva ta organizacija. Nabavka još nije sprovedena.

Pročitajte još:

„To je softver koji može da prepozna lice. međutim on to može da radi na bazi samo očiju ili čak i onda oči zatamnjene, mogu da prepoznaju objekte, tetovažu i delove pezjaža“, kaže Aleksa Tomić, novinar BIRN-a.

Da bi policija saznala sve o vama uz ovaj softver joj ni više od 1000 kamera po glavnom gradu ne treba. Softver u kratkom roku praktično beleži i sve što pojedinac radi na internetu – sajtove koje posećuje, mesta na kojima je bio, sve što je ikada okačio na društvene mreže…

„Te podatke su uglavnom prikupljale kompanije o nama da bi nam prodavale oglase, specifično je što sada i država kreće da koristi te podatke“, kaže Filip Milošević iz SHARE Fondacije.

Glavni problem je što eventualno korišćenje ovog softvera kao ni kamera za prepoznavanje lica nije regulisano nikakvim zakonom.

„Kod nas ne postoji nikakav pravni osnov za primenu tih tehnologija. Dakle njihova primena bila bi nezakonita“, kaže Rodoljub Šabić, bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Ovim softverom može potencijalno da se zaobiđe to što zakona nema, smatra Filip Milošević.

„Ovakav softver bi sada zaprvao mogao da, na primer, koristi fotografije sa protesta ili video snimke sa protesta iz bilo kog izvora i da vrlo lako i brzo analizira i da za svaku osobu koja je na tom snimku vrlo brzo izbaci sve informacije koje o toj osobi postoje i u državnim sistemima i online i na internetu“, kaže Filip Milošević iz SHARE Fondacije.

Dok eventualni benefit za društvo nije jasan, jasno je da su mogućnosti zloupotrebe ogromne.

„Mi nemamo neku procenu da li će taj softver smanjiti terorizam ili kriminalitet u Srbiji i koji je ustvari razlog nabavke ovog softvera. Jer ako postoji razlog onda bi javnost trebalo da ga zna”, kaže Aleksa Tomić.

„To je objektivno neprihvatljiv rizik za bilo koju zemlju, a posebno za zemlju u kojoj je vlast više puta pokazala skolonost da ovlašćenja zloupotrebljava i da na jedan ekstremno nekorektan način ugrožava privatnost građana“, govori Šabić.

Policija tvrdi da ne koristi kamere za prepoznavanje građana. Iako sumnju budi brzina i količina krivičnih prijava za učestvovanje u blokadama saobraćaja, dokazi da su u tu svrhu korišćeni slični softveri nisu pronađeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare