Dmitrović: Zakon o podršci porodici – podsticaj za rađanje dece

Vesti 24. jun 202114:44 13 komentara
Ratko Dmitrović
Medija Centar Beograd

Ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović predstavio je u Skupštini Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a poslanici su najavili da će glasati za predložene izmene tog zakona. Rekao je da je to deo ukupne društvene brige o deci, da je poseban podsticaj za rađanje dece i za pružanje podrške materijalno ugroženim porodicama.

Povezane vesti

On je predstavljajući zakon poslanicima podsetio da se prvobitni zakon primenjuje od juna 2002, da je menjan 2005. i da je novi zakon donet 2017. godine.

Ministar je objasnio da se izmenama posebna podrška pruža roditeljima prvog deteta imajući u vidu povećanje troškova, a predstavio je i neke od najvažnijih izmena.

„Zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odstustva radi posebne nege deteta, može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete i to može da traje do pete godine života“, rekao je ministar.

Dodao je da će od 1. januara 2022. godine zaposlene žene koje ostvaruju prihode veće od tri prosečne zarade u Srbiji, moći da ostvare naknadu zarade u visini do pet prosečnih plata, a ne do tri kako je sada.

„Omogućeno je ostvarivanje prava na roditeljski dodatak i za peto dete, ukoliko je neko od prethodne dece umrlo po rođenju i za njega nije ostvareno to pravo“, rekao je Dmitrović.

Takođe su precizirane odredbe koje se odnose na jednoroditeljsku porodicu i visinu dečijeg dodatka u toj situaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare