Dmitrović: Vratiti kult porodice u najpozitivnijem smislu

Vesti 02. jul 202114:18 6 komentara
Ratko Dmitrović
Medija Centar Beograd

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović rekao je u Zrenjaninu da nema popravljanja demografske slike bez porodice i da treba vratiti kult porodice u najpozitivnijem smislu.

„Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija, tako će nam dugo vremena trebati da promenimo ili zaustavimo taj trend koji je zastrašujući“, kazao je Dmitrović.

Povezane vesti

Rekao je da je prvi put posle 50 godina broj Srba pao ispod sedam miliona, sa stalnom tendencijom smanjenja brojnosti, i da je pitanje svesti jedan od termina koji otvara više prozora u sagledavanju tog problema.

Ukazao je da postoje brojni faktori koji utiču na demografsku sliku, a da je najvažniji među njima žena koja odlučuje o rađanju dece, ali i migracije savremenog sveta i poslodavci kojima često ključno pitanje nije obrazovanje već da li žena planira da rađa.

Kazao je i da je još jedan od problema neravnomeran razvoj gradova i činjenica da se sela prazne munjevitom brzinom, i ukazao da je 2020. u odnosu na 2019. sklopljeno 10.000 brakova manje, dok je poslednjih 10 godina 40 odsto sklopljenih brakova razvedeno.

Dmitrović je danas sa gradonačelnikom Zrenjnina Simom Salapurom razgovarao o mogućnostima za popravljanje demografskih prilika u Srbiji i merama koje u tom pogledu preduzimaju Vlada, lokalna samouprava i ministarstvo.

Gradonačelnik Salapura je rekao da Grad pokušava da pronađe modalitete kako i na koji način staviti porodicu u fokus i kako imati još bolje efekte populacione politike koje sprovodi.

Rekao je da su otovrena dva nova vrtića, 14 novih vrtićkih grupa u naseljenim mestima, nema listi čekanja u vrtićima i da Zrenjanin izdvaja sredstva za stipendije za učenike i studente, kupovinu auto sedišta za bebe, školske torbe i pribor za sve đake prvake.

„Obezbeđujemo i finansijsku podršku za svaku novorođenu bebu, vantelesnu oplodnju, a ove godine 2,1 milion dinara namenjenih za proslavu nove godine opredelili smo za lečenje bolesne dece i imamo besplatno bavljenje sportom“, kazao je Salapura.

Pomoćnik pokrajinskog sekrertara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović najavio je manifestaciju „Dani porodice“ koja će biti održana u Perlezu avgusta ove godine, i promoviše porodične vrednosti.

Dmitrović će u okviru posete obići i radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, kraj Begeja, sela u kojem je poslednjih godina, zbog geografskog položaja i dobre infrastrukture povećana kupovina nekretnina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare