Dmitrović: Problem nataliteta ne može da se reši u soliterima, ali može na selu

Vesti 03. mar. 202116:0212 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Nenad Gavrilović / Ministarstvo za brigu o porodici

Ministar Ratko Dmitrović, istakao je prilikom razgovora sa rukovodstom opštine Petrovac na Mlavi, da je priča o natalitetu „već uspeh sam po sebi“ i da se država osnivanjem Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, jasno opredelila da strateški deluje u pravcu rešavanja, ovog, najvećeg problema u Srbiji.

Predsednik opštine Duško Nedinić, kao ključni problem u zaštiti porodice, istakao je nedostatak prostora u Predškolskoj ustnovi „Galeb“. Na listi čekanja za vrtić u ovom mestu trenutno je više od 70 mališana. Ministar je obećao da će razgovarati sa kolegama u Vladi kako bi se obezbedila sredstva za proširenje vrtića, čime bi mesta bilo i za decu iz seoskih sredina, tim pre što Petrovacu na Mlavi gravitiraju čak 33 sela.

„Selo je priča na kojoj je Srbija nikla i na kojoj je stasala. Problem nataliteta ne može da se reši u soliterima, odnosno u stanovima sa 50 ili 60 kvadratih metara, ali može na selu, ukoliko mladim ljudima stvorimo uslove da život na selu postane privilegija, a ne mana ili razlog za podsmeh“, rekao je ministar.

Opština Petrovac na Mlavi sa nešto više od 31.000 stanovnika, pripada grupi najnerazvijenijih u Srbiji. Po rečima predsednika opštine, najveći problem lokalne samouprave je nedostatak investitora.

„U poslednje četiri godine učinjen je značajan pomak u finansiranju opštine i infrastrukturnim projektima. Obnovljeni su putevi, u toku je gasifikacija, a trenutno se obnavlja i most koji spaja dve strane opštine preko reke Mlave“, izjavio je Nedinić.

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali pomoćnik ministra Goran Mandić i direktorka Centra za socijalni rad Jasminka Nikolić. Ona je navela da Centar opslužuje čak 1.882 korisnika i da je u toku renoviranje prostorija ove ustanove.

Komentari

Vaš komentar