Dmitrović: Novac nije presudan, demografski problem postao pitanje svesti

Vesti 20. sep 202117:18 6 komentara
Ratko Dmitrović u Nišu
Vlada Srbije

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je prilikom posete Odžacima i Apatinu da novac i mere za popravljanje demografske slike u našoj državi nisu presudne, jer je demografski problem postao pitanje svesti i promenjenog sistema vrednosti, u kojem deca nisu više najveće bogatstvo, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Iako Vlada Srbije, resorno ministarstvo i lokalne zajednice ulažu napore za popravljanje stanja, rezultati mogu biti vidljivi tek za pet do deset godina“, smatra Dmitrović.

Prema njegovom mišljenju, porodica mora ostati osnovna ćelija društva, a demografija je problem s kojim se suočavaju sve evropske zemlje.

„U Srbiji je nakon 56 godina broj stanovnika pao ispod sedam miliona“, istakao je Dmitrović i precizirao da stopa rodnosti u celoj Evropi ne prelazi nivo proste reprodukcije od 2,1, s u Srbiji je svega 1, 5.

Predsednik opštine Odžaci Goran Nikolić predočio je podatke o finansijskom ulaganju u popravljanju demografske slike tog kraja.

Odžaci, kako kaže, za svako novorođeno dete izdvajaju 30.000 dinara, dok nezaposlene majke iz lokalnog budžeta dobijaju 10.000 dinara godinu dana po rođenju deteta, a vrtić je besplatan za svu decu.

Nikolić je naveo da se u toj opštini đacima prvog razreda dele đačke torbe, udžbenici, lektira i đački pribor i da deca iz socijalno ugroženih porodica dobijaju besplatno užinu, dok je prevoz za srednjoškolce besplatan.

Najveći problem u Ožacima je vodosnabdevanje i putna infrastruktura, a u toj opštini i Apatinu sve veći problem je i nedostatak radne snage.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać podsetila je na uslove u njenoj opštini u kojoj se za svako novorođeno dete izdvaja 500 evra, a izdvajanja za socijalnu zaštitu iznose oko 11 odsto budžetskih troškova, što je iznad proseka.

Apatin stipendira 161 studenta i obezbeđuje besplatan prevoz za srednjoškolce, a opština, prema rečima Korać, vodi brugu o deci sa posebnim potrebama, izgrađene su jaslice i počela je da radi škola za trudnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare