Dmitrović: Nema formule za rešavanje demografskog problema

Vesti 09. jul. 202120:2423 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Nenad Gavrilović / Ministarstvo za brigu o porodici

Demografski problem je nastajao decenijama i ne može biti rešen za godinu-dve, ocenio je ministar za brigu o prodici i demografiju Radomir Dmitrović na konferenciji povodom Međunarodnog dana stanovništva.

Da je država Srbija demografske probleme s kojima se suočava prepoznala kao ključne, dokaz je i to što je formirala strateško ministarstvo na čijem je čelu.

„Formule za rešavanje ovog problema nema. On je rezultat civilizacijskog hoda sa kojim se suočavaju i mnogo bogatije zemlje od naše“, rekao je Dmitrović.

Povezane vesti:

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekao da rešenje nije ni isključivo iznos finansijskog izdvajanja države za podršku porodici i deci, iako ta ulaganja „nisu mala“.

„Samo poslednje izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom povećala su budžetska izdvajanja za više od 65 milijardi dinara godišnje. Novac je bitan, ali da nije presudan vidimo i po tome što nijedna zemlja EU nema stopu rodnosti 2,1, što je tek nivo proste reprodukcije“, istako je Dmitrović.

On je ukazao da su u okolnostima pandemije ređe sklapani brakovi i da ih je tokom 2020. godine bilo oko 10.000 manje nego obično, a broj stanovnika je prema poslednjim podacima pao ispod sedam miliona, dok je samo na nivou nepovoljng odnosa nataliteta i mortaliteta Srbija igubila 55.000 ljudi.

Dmitrović je rekao da, osim izgradnje dobre infrastrukture, neophodna i promocija drugačijijeg sistema vrednosti, što znači „da najveća vrednost pojedinca i društva ponovo postanu deca, a ne matarijalno bogatstvo, skupi automobili i brendirana odela“.

„Potrebno je da se okrenemo ženi i da nam buduća majka kaže koji su to uslovi neophodni za njenu odluku da ima više dece“, rekao je Dmitrović, naglasivši da su „majke te koje u pogledu rađanja donose ključnu odluku“.

Majke moraju da „usklade potrebu da se ostvare i u karijeri i u ulozi roditelja“.

Dmitrović je naglasio kako iskustva s terena govore da poslodavci često obeshrabruju ili čak kažnjavaju majke lošije plaćenim radnim mestom ukoliko rađaju dvoje ili troje dece.

Komentari

Vaš komentar