Dmitrović i Šib: Iz Srbije godišnje odu desetine hiljada ekonomskih migranata

Vesti 18. mar. 202119:176 komentara
Podeli:
Dmitrović i Šib
Izvor: Vlada Srbije

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović razgovarao je  sa nemačkim ambasadorom Tomasom Šibom o demografskim problemima Srbije povezanim s ekonomskim razlozima, saopštilo je Ministarstvo. Dmitrović je rekao da iz Srbije, kao ekonomska emigracija, godišnje ode nekoliko desetina hiljada ljudi, a značajan broj u Nemačku.

Ambasador Nemačke je potvrdio da postoji „kontradikcija: Srbija se bori da poboljša demografsku sliku, a da Nemačka s druge strane ima potrebu da upošljava radnu snagu. Zato, uporedo sprovodimo i program reintegracije. Vašim državljanima, koji se dovoljno ekonomski osnaže, pružamo podršku za povratak“.

Šib je rekao da su za dve i po godine koliko je ambasador, kompanije iz Nemačke u Srbiji otvorile 20.000 novih radnih mesta, tako da sada zapošljavaju 68.000 radnika. Dodao je da to nisu više samo fizički radnici, već sve više i IT stručnjaci.

Ministar je zatražio od Šiba da pomogne kako bi nemačke kompanije investirale i u unutrašnjost Srbije, a ne samo u blizini velikih centara, a ambasador je rekao da će ohrabrivati nemačke kompanije da ulažu u svim krajevima Srbije, ali je dodao da je to ipak odluka investitora na koju presudno utiče putna infrastruktura.

Komentari

Vaš komentar