Đurović: Uprkos pomoći koja stiže, ne vidi se poboljšanje položaja izbeglica

Vesti 19. jun 202109:11 > 09:12 3 komentara
Migranti, Beograd, policija, MUP
MUP Srbije

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je da je poseta evropske komesarke za unutrašnje poslove i migracije Ilve Johanson usmerena na potpisivanje Ugovora o podršci Unije Srbiji u upravljanju migracijama, ali da se, uprkos pomoći koja stiže, ne vidi poboljšanje u pravnom položaju izbeglica i funkcionisanju azilnog sistema.

„Malo je vidljivih i jasnih rezultata kada je reč o podizanju kapaciteta da se migranti i izbeglice prihvate u zemlji, izuzev kada je reč o humanitarnom prihvatu, to funkcioniše, ali funkcionisanje azilnog sistema je duboko upitno“, kazao je on za agenciju Beta.

Povezane vesti:

Đurović je istakao da je komesarka došla da „isprati“ i prve aktivnosti Fronteksa na granici Srbije i Bugarske na srpskoj teritoriji.

On je podsetio da je Sporazum Srbije i Fronteksa stupio na snagu 1. maja i da on omogućava susednim zemljama da sa njihovom policijom rade i u Srbiji, odnosno da zaustavljaju ilegalne migracije.

„Ono što je upitno u tom sporazumu jeste imunitet službenika Fronteksa koji imaju i krivično i materijalno-pravni i administrativni imunutet dok obavljaju te poslove na srpskoj teritoriji“, napomenuo je on.

Takođe je rekao da poseta komesarke Johanson pokazuje stranu EU da pruži Srbiji kapacitete da se izbori sa migracijama, ali, kako on kaže, pojedine članice vrše „pušbekove“, odnosno „guraju ljude“ u Srbiju.

„Svedoci smo tih poltika pojedinačnih članica – Rumunija, Hrvatska i Mađarska, koje nastavljaju da guraju ljude u Srbiju, mimo sporazuma o readmisiji, dakle, to rade na ilegalan i neprihvatljiv način, i to svakodnevno vidimo na granicama i tu se ništa nije promenilo“, naglasio je on.

Na taj način se, smatra Đurović, na nezakonit način usporavaju migracije, odnosno „pokušava se i njihovo zaustavljanje“

Djurović je ocenio da je tokom posete komesarke izostala kritika takvog ponašanja u javnosti ili bilo koji osvrt na tu situaciju „pušbekova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare