Đurić (Pištaljka): Senić primer kako političari pokušavaju da prikriju imovinu

Vesti 04. jan 202218:03 > 18:16 10 komentara
N1

Snežana Đurić, novinarka portala "Pištaljka", izjavila je u Danu uživo da je slučaj funkcionera SNS Aleksandra Senića "paradigma kako političari u našoj zemlji pokušavaju da prikriju šta imaju od imovine".

Podsetimo, sinovi sadašnjeg funkcionera SNS, a nekadašnjeg poslanika DS i SDS, dečaci od šest i devet godina, vlasnici su firmi „Pure fruit” (Čisto voće) i „Cherries and quinces” (Trešnje i dunje) koje su za poslednje tri godine povećale kapital za oko 50 miliona dinara, iako sve vreme poslovanja nisu prihodovale ni polovinu ovog iznosa, piše Pištaljka. Kako otkriva ovaj portal, maloletni sinovi postali su i vlasnici državne zemlje.

Povezane vesti

„Ovde je reče očigledno o prikrivanju imovine. Dozvoljeno je da maloletnici budu vlasnici firme, samo je ovde stvar što je njihov otac Aleksandar Senić visoki funkcioner SNS, jedan od direktora „Koridora Srbije“, a takođe je i član Opštinskog veća. U firmama koje su vlasništvu njegove dece, on je ovlastio svog partijskog druga Bojana Miletića da upravlja za račun i interese te dece. Ovo nije jedini slučaj te vrste, već paradigma kako političari pokušavaju da prikriju šta imaju od imovine“, kaže Đurić.

Dodaje da je glavni problem to što se prikriva ko zaista donosi odluke i čiji je novac. Precizira da u dokumentima APR-a piše da su maloletni sinovi pozajmili oko pet miliona dinara firmi, i da je posle ta pozajmica pretvorena u osnovni kapital.

„Oni su dokapitalizovali preduzeće sa pet miliona, a postavlja se pitanje odakle maloletnoj deci pet miliona da tako nešto urade“, napomenula je Đurić.

Podseća da se u našoj zemlji dešavalo da pojedinim funkcionerima, kako se penju na lestvici vlasti,  „nestaje“ imovina iz imovinskih karti.

N1

Agencija za borbu protiv korupcije kao da služi da se korupcija prikrije

„Agencija za zaštitu od korupcije bi morala da vodi računa o tome kako i šta prijavljuju funkcioneri i šta pišu u tim imovinskim kartama“, kazala je Đurić i podsetila da je i sadašnji ministar finansija Siniša Mali imao ogromnu štednju na računima dece.

Ocenjuje da se na takav način novac sakriva od očiju javnosti.

Govoreći o reakciji Senića nakon objavljenog teksta na portalu „Pištaljka“ , koji je istakao da je cilj ovog teksta napad na njegovu decu, ona odgovara da to nije tačno.

„Nikom to nije namera. Ne može se očekivati kada se u sakrivanje imovine uključe deca, da ta deca ne budu spomenuta. To je prosto nemoguće. Ne bavimo se tim delom, već se bavimo odgovornošću funkcionera“, naglašava Đurić.

On je dodala da je došla do podatka da je i ćerka Senića koja ima 11 godina vlasnica firme, ali da kod nje nisu pronađene sumnjive pozajmice.

Đurić je navela da se nakon objavljivanja ovog teksta nadležne institucije nisu oglasile.

„Pištaljka je pisala više puta o nereagovanju Agencije za borbu protiv korupcije, pisali smo i o tri bivše direktorke ove agencije koje su pomagale funkcionerima da se zaštite od očiju javnosti i da prikriju svoju imovinu. U tom pogledu se malo šta menja na bolje. Agencija za borbu protiv korupcije kao da služi da se korupcija prikrije, a ne da spreči korupciju“, zaključila je Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare