Đurić: Društvo u Srbiji izgubilo kompas i prestalo da razlikuje dobro od zla

Vesti 17. jan. 202112:01 > 12:087 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Ivan Đurić izjavio je da je društvo u Srbiji "izgubilo kompas", prestalo da razlikuje dobro od zla i da se izgubila oštrica na strani građanske Srbije.

„Izgubila se ta oštrica na strani građanske Srbije jer nema ni lidera, ni nekog dijaloga unutar te građanske Srbije, a nema ni postignutih rezultata. Čini se da je sve što je rađeno, rađeno uzaludno. Mislim da tu nedostaje nada, nedostaje liderstvo i u smislu ideja, ali i u smislu ljudi, političkih partija ili organizacija koje bi povele. To je ono što nam nedostaje“, rekao je Đurić za portal Autonomija.

Dodao je da taj potencijal postoji, što se najbolje videlo kroz reakciju organizovanih pojedinaca na činjenicu da je prodavnica „011“ u Beogradu prodavala dukserice sa natpisom „Nož, žica“ i sa drugim veoma problematičnim nacionalističkim i nasilničkim natpisima.

On je rekao da je zahvaljujući takvoj reakciji građana na društvenim mrežama reagovala i inspekcija i zatvorila tu prodavnicu.

„Ovde je tržišna inspekcija imala snažnu volju i našla je način, a tako bi trebalo svaka institucija da reaguje, od skupštine, vlade, pa do drugih inspekcija, ali pre svega tužilaštva. Mi imamo Zakon o zabrani isticanja neonacističkih i fašističkih simbola za koji niko nije čuo da je zapravo sproveden, da je neki skup zabranjen, da je neko zbog toga odgovarao, a znamo da tih okupljanja ima, da te garderobe u prodaji ima. Ima i fašističkih i nacističkih majica i zastava koje se ovde prodaju, taj kapitalizam nacionalizma uspeva“, kazao je Đurić.

Zarađuju na mržnji

Prema njegovim rečima, slučaj sa prodajom dukserica „Nož, žica“ je zapravo „paradigma srpskog nacionalizma – da zarađuje, da profitira na tome što inspiriše mržnju kod ljudi“.

„Ono što nam posebno treba jeste da se u našoj javnosti mnogo više govori o tome da je Ratko Mladić ratni zločinac. Glasovi da je Ratko Mladić zločinac, glasovi koji propagiraju istinu, činjenice, ono što je utvrđeno pred sudom, to mora da se pojača i onda će biti manja potražnja. Biće ekstremista uvek. Ima zlih ljudi u svakom društvu i u svakom narodu, ali nema ni u našem ovoliko koliko nam se čini“, ocenio je Đurić.

On je dodao da je problem što u Srbiji ne postoji zajednički stav ne samo oko ključnih stvari iz naše istorije, već ni oko ključnih stvari naše budućnosti.

Komentari

Vaš komentar