Đurđević (Zavetnici): Ne vidimo u SNS partnera, nećemo biti novi Šapić

Vesti 06. dec 202114:32 > 16:09 119 komentara
N1

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski kaže za N1 da veliki broj članova njene stranke jeste učestvovao na protestima prethodne dve subote širom Srbije, ali da nisu izdali saopštenje zvanične podrške jer smatraju da je "posredi narodna energija i narodne demonstracije, i da nije ni mesto ni prilika da političari instrumentalizuju proteste". Dodaje i da su ispitivanja, kako kaže, relevantnih agencija, pokazala da su Zavetnici trenutno četvrta stranka po jačini, kao i da neće sklapati trule koalicije, "nećemo biti novi Aleksandar Šapić na predstojećim izborima, iza toga čvrsto stojim. Nas ne zanima da budemo u nekoj vladi ikebana". Navodi i da u SNS ne vidi svog potencijalnog koalicionog partnera.

Govoreći o protestima protiv Rio Tinta i zakona o referendumu i eksproprijaciji, kaže da oni za sada jesu izraz određenih stavova koje Zavetnici brane: „pružili smo podršku građanima u Jadru i Rađevini, i u čitavoj Srbiji, u nameri da podignu glas protiv eksploatacije litijuma i uzurpacije naših resursa, naravno da smo u više navrata isticali štetnost toga, naročito što je posredi kompanija koja ima izuzetno loš imidž u celom svetu“.

„Ali, ovo nije protest samo protiv Rio Tinta, ovo je bunt protiv jednoumlja, jednopartijskog sistema, samovolje i korupcije ove vlasti, i zato imate posebno raznolike učesnike u njemu“, ocenjuje Đurđević.

Dodaje da je važno da protesti ostanu mirni i dostojanstveni.

„Sve dok ne budu ispolitizovani od strane nekih stranaka mi ćemo biti tu, ali ne želimo da se obesmisli stanje koje se trenutno javlja širom Srbije i da se opravdano nezadovoljstvo na kraju relativizuje. Cilj je da rezultira na referendumu 16. januara i na izborima 3. aprila“, poručuje ona.

„Podržavamo proteste, ali pre svega borbu moramo da izmestimo u institucije, jer da imamo parlament, državu, institucije ne bi nam se ovo danas dešavalo“, ističe ona.

Kaže i da je širok spektar motiva zbog kojih su građani izašli na proteste – gaženje Ustava, ćutanje na stvaranje Velike Albanije, poskupljenje osnovnih životnih namirnica koje se ne spominje, „stalno nam govore da smo ekonomski tigar, a cene non-stop rastu“.

„Momenat Rio Tinta je povod da to nezadovosljtvo eksalira, imate praksu da se strane kompanije stalno stavljaju iznad interesa građana, države i naših resursa. Zakon o eksproprijaciji je legalizacija takve uzurpacije i pokušaj da se stavi pečat i ozakoni dosadašnja praksa koja traje 20 godina – koja dovodi strane kompanije, daje im subvencije“, naglašava Đurđević.

Dodaje da sama državna imovina ne može biti predmet eksproprijacije i napominje da kada je Aleksandar Vučić govorio da će izmeniti postojeći predlog Izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji nije o tome govorio, već samo o rokovima.

Zavetnicima „nije potreban partner u smislu cenzus koalicije“

Kaže i da su Zavetnici poslednjih sedmica zabeležili najveći rast, odnosno od početka protesta imaju najveći priliv članstva u svojoj istoriji, što „pokazuje da građani prepoznaju našu ozbiljnost“.

Povezane vesti

Na pitanje da li će ući u koaliciju sa vladajućom strankom ako pređu cenzus na predstojećim izborima, ona ističe da Zavetnici „neće sklapati trule koalicije, nećemo biti novi Aleksandar Šapić na predstojećim izborima, iza toga čvrsto stojim“.

„SNS nije u svakom slučaju pokazala ono što ja govorim, imala je priliku da zaustavi kontinuitet desuverenizacije zemlje, korupcije, pljačku. Ne vidimo u njoj svog partnera, izuzetno cenim neke ljude u toj partiji, kao i u drugim. Sa njima možemo razgovarati, ali SNS nije naš potencijalni koalicioni partner. Što ne znači da nećemo pozvati na vladu nacionalnog jedinstva – ona može biti fomirana samo ako sve državotvorne stranke pristanu da budu u njoj“, poručuje Đurđević.

Navodeći da su istraživanja relevantnih agencija za ispitivanje javnog mnjenja pokazala da su Zavetnici četvrta stranka po snazi i obećavši da se neće na tome zaustaviti, tvrdi da mogu samostalno da pređu cenzus i „zato nam koalicije nisu potrebne“.

A na to da li će samostalno izaći na izbore, kaže da članstvo stranke to traži, kao i da ona bude predsednička kandidatkinja, ali i navodi da će „apelovati na kolege da je možda sazreo trenutak da napravimo patriotski blok“.

„Naša stranka apsolutno nosi barjak na tom patriotskom kursu“, smatra ona i dodaje da su patriotske snage „sve one stranke koje ističu da Srbija mora da čuva suverenittet, koje ne priznaju Kosovo, žele saradnju sa svima ali ne vide sebe u NATO, ističu domaću privredu iznad strane okupacije i eksploatacije naše zemlje i koje smatraju da je došao trenutak da se okrenemo razvoju naših vrednosti“.

Upitana o promenama Ustava, kaže da im se njena stranka oštro protivi, jer „na temelju patriotizma, nacionalne odgovorne politike ne možete da se igrate sa Ustavom, ne možete da ukidate narodni suverenitet, što radi ova vlast ovim promenama Ustava“.

„To su opasne stvari. Čak i opozicija izbegava to da komentariše, plašeći se da se ne zameri EU, međunarodnoj zajednici, Venecijanskoj komisiji. Nijedna ozbiljna država nije uvela ovakav model kakav se Srbiji preporučuje, pa zašto bismo mi to učinili. To je namenjeno zemljama četvrtog ili petog reda. Ovim ustavnim promenama ukida se narodni suverenitet time što sudije neće birati Narodna skupština već Visoki savet sudstva, a sudije treba da sude u ime naroda, postavlja se pitanje gde je tu narod“, ocenjuje ona.

Dodaje da Zavetnici ne žele sudokratiju, „pravosudni sistem na koji će uticaj imati NVO, strane korporacije, strani i domaći politički centri“.

Podsetila je da su pokrenuli kampanju za odbranu Ustava i pozvala građane da ih niko ne zavarava da će bojkotom rešiti problem, „bojkotom činimo uslugu ovoj vlasti“, kao što je bio slučaj na prethodnim parlamentarnim izborima, pa sad imamo parlament u kojem „ne možemo da govorimo o Rio Tintu, malverzacijama, korupciji…“

„Imamo šansu da ih porazimo na referendumu“, smatra ona.

Na pitanje da li su vodili razgovore sa nekim strankama o mogućim koalicijama, ona kaže da nisu i dodaje da Zavetnicima „nije potreban partner u smislu cenzus koalicije“.

„Mi cenzus imamo uveliko, nas zanima da nešto korenito promenimo, ako u tome neke stranke prepoznaju sebe, dobrodošle su“, poručuje ona.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare