Đurđević: Na pojedinim lokacijama treba da se mere i dodatne zagađujuće materije

Vesti 30. nov 202122:35 > 22:37 2 komentara

Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, za N1 kaže da bi na pojedinim lokacijima koje su vrlo kritične zbog postojanja teške industrije trebalo da se mere i dodatne zagađujuće materije, koje se, inače, ne mere.

„U blizini Bora i Smedereva trebalo bi da bude više mernih stanica nego što je sad i nego što je na nekim drugim mestima koja su manje kritična. Ali sa druge strane vazduh je u toliko lošem stanju i mi smo u toliko kritičnom stanju, da ne bi trebalo više da se fokusiramo samo na merenja, zato što je situacija toliko alarmantna i vazduh je toliko lošeg kvaliteta i ono čime treba da se bavimo je implementacija mera da bismo zagađenje smanjili. Pretpostavljam da treba da emitujemo manje zagađujućih materija“, rekao je Đurđević.

Podsećamo, u nedelju u Beogradu održan je protest u organizaciji „Eko straže“, pod sloganom „Za bezopasan vazduh“. Demonstranti su zatražili od države da promeni odnos prema problemima zaštite životne sredine i počne da primenjuje zakone na najveće zagađivače.

Glavni zahtevi okupljenih bili su da Agencija za zaštitu životne sredine vrati gornju granicu kategorije indeksa kvaliteta vazduha za PM čestice na prethodno važeće vrednosti – odnosno sa 55 na 44 mikrograma po kubnom metru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare