Đukić: Na sankcije Srbije Rusiji računaju i Brisel i Vašington, a i Moskva

Vesti 18. apr 202220:00 > 20:07 15 komentara
N1

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da Srbiju već košta to što nije uvela sankcije Rusiji, a da na njih računaju "i Moskva i Brisel i Vašington". Ne treba sumnjati da Rusi znaju da sankcije vise nad glavom nama i da ne možemo u nekom dugom periodu to odlagati, jer mogu uslediti zapadne sankcije koje mogu biti još žešće nego što su ruske, kaže gost Dana uživo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će se posledice rata u Ukrajini osećati tri ili četiri godine i da se taj rat odražava na Srbiju, a istakao je da i uvođenje i neuvođenje sankcija Rusiji košta Srbiju. On je na televiziji Pink istakao da veruje da će Srbija dobiti povoljnije uslove za ruski gas nego drugi u Evropi, ali da je nafta skuplja i da će to uticati na cenu i količine gasa.

Povezano:

Na pitanje koliko brzo moramo da odlučimo o sankcijama Rusiji, Đukić kaže da nas već košta to što Srbija nije uvela sankcije Moskvi. Navodi da je izvoz Srbije u Rusiju već stao. Podsećajući da izvozimo poljoprivredne proizvode – jabuke, kruške, breskve, šljive i tako dalje – kaže da to čini 80 odsto našeg izvoza u Rusiju. A sezona je tu, dodaje.

Rat nas već košta, uostalom i celu Evropu, a neuvođenje sankcije nas takođe košta – i politički i ekonomski, dodao je Đukić.

„Na te sankcije Srbije računa i Moskva i Brisel i Vašington. Kada će do njih doći – procenjujem da se od strane Beograda odugovlači iz dva razloga. Prvi je – pregovori oko cene gasa. Mislim da Beograd očekuje, u što skorije vreme, otvaranje pregovora i zaključivanje ugovora o kupovini gasa u nekom narednom periodu – teško je reći da li će biti jednogodišnji ili višegodišnji ugovor, i naravno da se dobije što povoljnija cena. Naravno da će se jedna cena dobiti ako nema sankcija, druga ako ima sankcija. Ne treba sumnjati da Rusi znaju da sankcije vise nad glavom nama i da ne možemo u nekom dugom periodu to odlagati, jer mogu uslediti zapadne sankcije koje mogu biti još žešće nego što su ruske. Sa strane Rusije možemo računati da nas Rusija može ograničiti u isporukama gasa i nafte, ali isto možemo računati da nas u isporukama gasa i nafte isto ograniči i EU. Nalazimo se u jednom nezavidnom položaju, a ne znam da li ćemo deliti sve eventualne blagodeti koje EU uspe u tom energetskom pitanju da reši“, naveo je.

Gost dana uživo je mišljenja da će ova kriza, što se tiče Rusije, Ukrajine i sankcija trajati „ne godinu, ne dve, ne pet deset, već da će obeležiti ovaj vek“. „Naime, sankcije koje Zapad uvodi Rusiji niko ne treba da misli da će trajati neko određeno vreme – one su uvedene da traju trajno“, naglasio je Đukić, ističući da su neke sankcije koje je SSSR dobio 1972. godine, ukinute tek 2012. godine, dakle posle pola veka.

Ovakvu količinu sankcija i težinu sankcija, Zapad ne uvodi da bi ih ukinuo nakon godinu dana, ocenio je Đukić.

Pogledajte celo gostovanje:

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare