Pretnje i uvrede – Đukanović sve one koji su pisali o Jovanjici naziva lažovima

Vesti 26. jul 202219:06 > 19:23 41 komentara

Funkcioner Srpske napredne stranke i advokat Vladimir Đukanović, poslednjih nekoliko dana tvituje uglavnom o novinarima. Sve koji su istraživali slučaj Jovanjica, na kojem je on angažovan kao advokat prvooptuženog, naziva lažovima i preti da će za te laži odgovarati. Krenuo je od novinara NIN-a Vuka Cvijića, direktora Newsmax adrie Slobodana Georgieva, da bi danas uvredama i etiketama častio skoro sve istraživačke novinare. Udruženje novinara Srbije njegov verbalni obračun osuđuje, dok se iz NUNS-a pribojavaju da su sledeći korak i fizički napadi.

Advokat je koji poslednjih meseci ima pune ruke posla. U postupku Jovanjica 1 brani prvooptuženog Predraga Koluviju, bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović brani optužbi za zloupotrebu položaja i uz sav taj advokatski posao, našao je vremena da se bavi novinarima. Samo što je tu prešao u napad i to preko Tvitera. Prvo je novinaru NIN-a Vuku Cvijiću zapretio da će odgovarati za svaku laž.

Povezano:

„To je taj najprimitivniji način komunikacije koji na iznete činjenice i argumente odgovara klevetama i pretnjama. Bilo bi dobro i za gospodina Đukanovića i njegove klijente da barem pred sudom pokuša da komunicira drugačije i da se ne oslanja samo na partijsku legitimaciju, već da pokaže neki trud da zaslužuje advokatsku legitimaciju“, rekao je novinar NIN-a Vuk Cijić.

On se na nišanu Đukanovića našao posle gostovanja na Novoj S, gde je, između ostalog, analizirao upravo Jovanjicu. Rekao je Cvijić da u tom predmetu tužilaštvo radi na mig Đukanovića, a primetio je i da predsednik države brani Koluviju. Te reči bile su okidač, ne samo za niz napisanih uvreda i optužbi da Cvijić laže, nego i za gostovanje na Pinku.

„Naravno da ću vas uvek obeležiti da ste lažni novinari. Stručnjaci crne hronike koji ne znaju razliku između krivične prijave i optužnice, takvi vam danas sole pamet, da li ste vi dobar advokat ili niste dobar advokat, ali kako god, upravo zato – sva bi fukara da ubije vuka“, rekao je Đukanović na Pinku.

Upozorava da neće pokleknuti.

„Svaki dan ću da se borim i ukazujem javnosti kakav ste vi ološ ljudski i talog ljudski“, nastavio je poslanik SNS i advokat.

Borba u kojoj novinare sa kredibilitetom naziva lažovima, redakciju N1 retardima, direktora Newsmax adrie Slobodana Georgieva idiotom, na Tviteru traje već danima. Ovakvo „čašćavanje“ služi da se rad profesionalaca kriminalizuje i obesmisli, ocenjuje prvi čovek NUNS-a Željko Bodrožić.

„I da se na neki način i oni predstave kao neuki ljudi koji nisu ni kadri da budu novinari, niti da se bave tako, navodno komplikovanim slučajevima“, objašnjava Bodrožić.

On od tužilaštva ne očekuje reakciju, jer se radi o čoveku koji i dalje sedi u Državnom veću tužilaca, telu koje iste te tužioce bira.

Pročitajte još:

„Nisu reagovali čak ni kada je ismevao njihov posao, odnosno optužnicu za Jovanjicu“, podseća advokat Rodoljub Šabić.

„Kaže da je besmislena, pa čak kaže da je konstrukcija, da je reč o potpuno izmišljenoj stvari. Niko ne reaguje, pa ni to tužilaštvo. Jednom rečju, mi smo zaista u jednoj krajnje nepoželjnoj i zabrinjavajućoj situaciji“, ističe Šabić.

„Ja tu vidim i veću opasnost, a to je sledeći korak da će nam upadati u redakcije i da će naše koleginice i kolege biti nebezbedne i na ulici“, napomenuo je Bodrožić.

Odnosno da će se vlast, kako kaže, na još brutalniji način obračunavati sa neistomišljenicima.

Đukanović će svoj obračun sigurno nastaviti, na osude novinarskih udruženja poručuje – tek ću sad da govorim o vama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare