Đukanović: Investitorski urbanizam naneo nepopravljivu štetu Beogradskoj tvrđavi

Vesti 16. jun 202210:37 6 komentara
Shutterstock

U koliziji uslova zaštite, planske dokumentavije i nerazumevanja, dešavaju nam se nedopustivi ekcesi, kao što je izgradnja K-distrikta, koji je naneo nepopravljivu štetu Beogradskoj tvrđavi, ocenila je za NIN direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović.

„Investitorski urbanizam, nažalost, je sveprisutan, uz potpuno nerazumevanje i nepoštovanje kulturnog nasleđa“, dodala je ona.

Odluka o nivou intervencija u zaštićenim zonama može se doneti tek nakon analize rezultata svih istraživanja, a stav službe zaštite u ovom odlučivanju treba da bude primaran, rekla je Đukanović na pitanje da li bi izrada Prostornog plana područja posebne namene Tvrđave mogla da „pokrije postavljanje gondole“.

Đukanović je rekla i da Zavod nije dao saglasnost na predlog rešenja iz Plana detaljne regulacije da se na prostoru priobalnih bedema Beogradske tvrđave planira izgradnja „sportskih terena takmičarskog karaktera“, jer realizacija ovakvog kompleksa podrazumeva obim izgradnje koji je nedopustiv u obuhvatu Tvrđave.

Što se tiče poslovnog kompleksa na Dorćolu, republički zavod se nije izjašnjavao o njegovoj izgradnji, jer nam takav zahtev nije bio ni upućen od fizičkog ili pravnog lica, odgovorila je ona o najavi izgradnje sportsko-poslovnog kompleksa Novak Đoković na Dorćolu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare