Đukanović: Čestit i pošten sudija ne ide po televizijama da se slika

Vesti 27. jan 202111:38 > 13:37 55 komentara

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović izneo je u Skupštini Srbije niz kritika na račun pojedinih sudija jer se, kako je ocenio "bave politikom".

On je rekao da pojedine sudije daju izjave u kojima kritikuju vlast i marketinški su sebe promovisali kao jedine koji mogu da kažu šta je nezavisno sudstvo.

Đukanović je, ne navodeći imena, rekao da bi se „kada bi se ispitali rezultati tih sudija, svi uhvatili za glavu“ i poručio da „čestit i pošten sudija ne ide po televizijama da se slika, ne daje intervjue u radno vreme već sedi u sudnici i radi“.

„Naravno pravosuđe je nezavisno, a svako malo se donose presude protiv nas zato što su nas tužile neke kolege iz opozicije. Nemam ništa protiv, pravo je sudije da tako presudi, al baš me zanima u njihovo vreme da l’ je smela i jedna jedina presuda da se donese protiv nekog njihovog funkcionera. Mi danas imamo situaciju da s donese presuda i protiv predsednika države, ministra i protiv gomile nas podlanika ovde“, rekao je poslanik SNS-a u raspravi o izboru novih sudija.

Đukanović je ponovio da će se zalagati da se sudije i dalje biraju u Skupštini „kako se ne bi stvarala „sudokratija“. Dodao je da neki „žele da preko sudske vlasti koja je odrođena od države kontrolišu državu jer onaj ko kontroliše pravosuđe kontroliše državu“.

Predsednik Odbora za pravosudje iskoristio je svoje poslaničko vreme da se osvrne i na slučaj u kojem je advokat, i takođe ne navodeći o kojem je slučaju reč, pitao kako je moguće da „televizije N1 i Nova S saznaju pre njega sve delove optužnice“.

Skupština danas bira sudije, to su oni koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Izabrani član Visokog saveta sudstva Aleksandar Pantić na početku sednice pročitao je imena sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a pošto su, kako je rekao, „poslanici dobili njihove biografije“, nije o tome govorio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare