Đorđević: Prevarili se svi koji su poverovali da će Vučić odustati od Rio Tinta

Vesti 31. dec 202113:4724 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Pokret Oslobođenje pozvao je građane da se u što većem broju pridruže auto-litijama i blokadama koje će se održati u utorak, 4. januara, u organizaciji udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu".

Mlađan Đorđević, predsednik tog pokreta, u pisanoj izjavi je istakao „da su se prevarili svi oni koji su poverovali da će Vučić odustati od Rio Tinta“.

„Sada se vidi sva naivnost onih koji su hteli da organizuju proslave jer im je Aleksandar Vučić obećao povlačenje jednog zakona“, kaže on.

Prema njegovim rečima, Vučić i Rio Tinto su, čim se narod razišao, nastavili po starom.

„Donose se novi prostorni planovi, izdaju se dozvole, a Rio Tinto nastavlja otkup zemlje u celom lozničkom kraju. Ekolozi koji ciljaju tri odsto na izborima samo su uspeli da proćerdaju energiju naroda“, rekao je.

On je ocenio da je bunt naroda, viđen početkom decembra na blokadama širom Srbije, trebalo mnogo bolje iskoristiti.

„Kao što smo tada predlagali, trebalo je izneti zahtev potpunog ukidanja projekta Jadar i zabrane iskopavanja litijuma u Srbiji. Bilo je snage za to. Sada se najavljuje skupljanje potpisa za narodnu inicijativu, ali to nije efektan potez“, objasnio je predsednik pokreta Oslobođenje.

Prema njegovoj oceni, režim na ustupke može naterati samo novi izlazak na ulice.

„Zato su auto-litije i najavljene blokade u Loznici i Krupnju pravi potez. Pozivamo sve jatake i simpatizere našeg pokreta, kao i sve građane, da u utorak u 9.30 dođu u selo Brezjak, odakle počinje auto-litija“, kaže Đorđević.

Glavni zahtev, prema navodima organizatora, jeste potpuno ukidanje projekta Jadar i odlazak Rio Tinta iz Srbije.

„Vučić i Brnabić su očigledno u dilu sa kompanijom Rio Tinto, obećali su im iskopavanje litijuma i sada ne smeju da odustanu“, rekao je Đorđević i dodao da će „raskorak između ovakvih dilova i besa naroda dovesti do pada naprednjaka“.

„Svojim sponzorima su obećali i litijum i Kosovo i Republiku Srpsku, svuda rade protiv interesa svog naroda, ali ljudima polako postaje jasno šta je ustvari SNS“, zaključuje Đorđević.

Komentari

Vaš komentar