Đilas u dopisu Tabaković: Niste nezavisni u radu, bavite se progonom protivnika

Vesti 24. feb 202109:41 > 09:50 42 komentara
Dragan Đilas
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas naveo je da je guverner NBS Jorgovanka Tabaković izdala nalog za kontrolu njegove kompanije Multikom Group. I to, kako je naveo, "neposredno nakon višednevne hajke na mene i kompaniju od strane tabloida pod kontrolom SNS". Vaš postupak govori da NBS i Vi kao guvernerka niste nezavisni u svom radu, kako to zakon propisuje, napisao je Đilas. Ocenio je da se Tabakovićeva bavi "progonom političkih protivnika".

„Dana 17. februara (datum upisan rukom) ste izdali nalog za kontrolu kompanije Multikom Group doo Beograd, odnosno Multikom Open. To ste uradili neposredno nakon višednevne hajke na mene i kompaniju od strane tabloida koji su pod kontrolom Srpske napredne stranke. Sedam godina niste primetili ništa problematično u našem radu, ali ste posle laži o tome kako izbegavam plaćanje poreza investirajući novac u firmu čije je osnivanje u skladu sa zakonom prijavljeno Narodnoj banci Srbije, odlučili da pošaljete inspekciju. Nemam problem ni sa kakvom kontrolom od strane državnih organa. Naprotiv, moje firme su svih ovih godina posećivane od strane raznih inspekcija i nikakvo kršenje zakona nije zabeleženo. Ono što je u ovom slučaju problem, i to ne moj nego Vaš, je činjenica da ste na ovaj način reagovali na pisanje tabloida koji godinama vode hajku protiv mene i zbog čega sam podneo više od sto tužbi. Vaš postupak govori da NBS i Vi kao guvernerka niste nezavisni u svom radu, kako to zakon propisuje. To je logična posledica činjenice da ste sa mesta potpredsednice SNS-a izabrani na funkciju guvernerke i da za svoj rad račune očigledno polažete stranci i Aleksandru Vučiću“, naveo je Đilas u dopisu.

Navodeći da šalje dopis kao pisani trag o tome kao je, kako je rekao, svojim postupanjem prekršila zakon i nezavisnost institucije koju predvodi.

„Umesto što se bavite progonom političkih protivnika režima Aleksandra Vučića pozivam Vas da radite svoj posao i da odgovorite na pitanja koja smo Vam postavili pre sedam dana:

Prvo, zašto niste reagovali na odluke banaka da od prvog januara povećaju provizije za razne usluge koje naplaćuju građanima od 40-70%? I to posle godine u kojoj im je aktiva porasla za 4,5 milijardi evra i kada je samo deset banaka ostvarilo profit od čak 350 miliona evra u prvih devet meseci prošle godine.

Drugo, kako je i zašto Nikola Tomić, zaposlen u Narodnoj banci Srbije na mestu višeg stručnog saradnika za obezbeđenje učestvovao u prebijanju novinara i građana u danu inauguracije Aleksandra Vučića. Njegove fotografije na kojima se jasno vidi da maltretira građane, kao deo ekipe koja se danas povezuje sa Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja, objavila je u javnosti Marinika Tepić prošle nedelje.

Na ove činjenice Vi do dana današnjeg niste reagovali. Verovatno niste stigli jer ste se bavili pisanjem tabloida o meni i kompaniji čiji sam vlasnik. Sada kada ste obavili svoj partijski zadatak imate više vremena i očekujem da javnosti date odgovore na postavljena pitanja“, zaključuje se u dopisu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare