SSP: Oporezovati i dobitke u kladionicama, zabraniti klađenje maloletnika…

Vesti 14. okt 202214:42 16 komentara
Tanjug/ Strahinja Aćimović

SSP je organizovala konferenciju za novinare na kojoj je iznela svoje predloge da se napravi sistem koji bi regulisao pitanje kladionica. "Pozivamo državu da promeni svoju odluku, koja je izvinite besmislena, da nema oporezivanja dobitaka u kladionicama", rekao je predsednik SSP Dragan Đilas koji je naveo da je potrebno da se pokrene i pitanje reklamiranja kladionica, zabrane ulaska maloletnika, ali njihovog i klađenja na internetu, zatim neona i izgleda spolja, dodajući da su potrebne i akcije edukacije dece u školama.

U Srbiji postoji 300.000 zavisnika od kocke, rekao je lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i dodao da je potrebno rešiti problem udaljenosti kladionica od škola i pristupa maloletnika kockarskim objektima.

Đilas je na konferenciji za medije u Ulici Stevana Hristića, gde se nalaze tri kladionice u nepropisnoj udaljenosti od škole, rekao da je SSP pokrenula inicijativu da se proveri udaljenost kladionica od škola i da se utvrdi da li postoje istaknuti plakati na kojima piše da je pristup zabranjen maloletnicima.

Povezano:

Nakon toga, Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) je najavilo da će tužiti SSP zbog ugrožavanja poslovanja, a Đilas je danas poručio da to slobodno mogu da urade.

Prema njegovim rečima, nije stvar samo u tome da li se kladionice nalaze na 198 ili 202 metra od škole, iako je propisano 200 metara, već da se poštuje zakon i da se utiče na smanjenje zavisnosti od kocke.

Najmlađi zavisnik koji se javio za pomoć Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti Drajzerova imao je 16 godina, a najmlađi zavisnik koji se javio privatnoj klinici samo 14 godina, kazao je Đilas.

Predsednik SSP Dragan Đilas poziva sve da se napravi sistem da nijedno dete mlađe od 18 godina ne može da uđe u kladionicu, „ne samo da plakat o tome postoji“ u njima, već da mora da pokaže i ličnu kartu. I ne samo da ne može da uđe, već da ne može da se kladi preko interneta, jer kako kaže, maloletnik može da klikne da ima od 18 godina, i da treba da se pronađe rešenje za to.

„Pozivamo državu da promeni svoju odluku koja je besmislena da nema oporezivanja dobitaka u kladionicama, a oporezuje se loto i državna lutrija i da ta sredstva koja će se prikupiti da se preusmere na lečenje zavisnika, jer su to ogromni troškovi“, rekao Đilas novinarima.

Đilas poziva Grad Beograd da usvoji njihov predlog da nema neonskih reklama, da ne šljašte celu noć da ljudi ne mogu da spavaju i da ne izgledaju tako da toliko

Da pokrenemo pitanje kako se reklamiraju kladionice, da li je to recimo samo posle 22 h, da ne bude preko dana, kada maloletnici mogu da vide, da pokrenemo akciju da edukatori idu u škole i ukazuju im na posledice, ali i da radimo sa starijim ljudima, naveo je.

Kaže da je ovo dobro za sve nas, za roditelje, ali i za ljude koji se tim poslom bave – da postoji jasan sistem.

Šta je prihvatila za sada, a šta ne gradska vlast

Na pitanje N1 da li gradska vlast ima interesovanja za ovu inicijativu, Đilas je rekao da ima informacije da je aktuelni gradonačelnik počeo merenje da li se nalaze do 200 metra od škola, što Uprava za igre na sreću nije uradila.

Mila Popović je podnela krivičnu prijavu protiv čoveka koji bi to trebalo da radi. Nažalost, na gradskoj skupštini nije prihvaćen predlog kako treba da izgledaju kladionice spolja, ali nećemo da odustanemo od toga, rekao je Đilas, navodeći da su tu i beogradski izbori. Verujem da ćemo pobediti na tim izborima i da ćemo imati mogućnost da zaista sprovedemo te stvari, što se tiče gradskog nivoa, navodi Đilas.

Celu konferenciju pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare