Đilas najavio prijave zbog Mauricijusa, iz Skupštine i SNS-a nove oštre reči

Vesti 18. mar 202119:18 54 komentara

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najavio je da će, zbog optužbi da na računu na Mauricijusu ima 5,7 miliona evra, podneti krivične prijave, između ostalih, i protiv predsednika države Aleksandra Vučića. Đilas je na konferenciji za medije pokazao dokumenta za koja tvrdi da jasno potvrđuju da Dojče banka na toj ostrvskoj državi ne radi od 7. decembra 2018. i da je dokument te banke koji je izašao u dnevnom listu Večernje novosti falsifikovan.

Kao dokaz jedan lider SSP-a priložio je nepostojeći telefonski broj Dojče banke s Mauricijusa, koji se, kako kaže, može pronaći i na Guglu i pored koga piše da je ta banka trajno zatvorena.

Kao dokaz dva, Đilas je pokazao zvanični registar banaka te ostrvske zemlje, u kome drugospomenuta, Dojče sekjuritis banka ne postoji, a za Dojče banku na koju se prvo pozvao list Večernje novosti i ministar Mali, stoji informacija da je zatvorena 7. decembra 2018.

„Samim tim je apsolutno nemoguće da se pojavi ovakav dokument sa tvrdnjom da 12. decembra 2020. na računu firme Askanijus, koju povezuju sa mnom, ima 5.740.000 evra“, kaže predsednik SSP Dragan Đilas.

Povezane vesti:

Zbog tvrdnji Novosti, ali i Dragana Đilasa, N1 je postavio brojna pitanja centrali Dojče banke. Dobili smo sledeći odgovor:

„Dojče banka iz pravnih razloga ne može da komentariše nijedan potencijalni ili postojeći odnos s klijentom. Krajem 2018. Dojče banka vratila je svoju bankarsku licencu za Mauricijus i od tada nije vodila nijedan račun za klijente u toj državi“, naveli su iz banke.

A pre nego što je izneo dokaz tri, lider SSP-a papirom sa žigom Nardodne banke Srbije potvrdio, kako kaže, da je kompaniju u Švajcarskoj legalno otvorio 2014. i da u toj zemlji ima jedan, a ne četiri bankarska računa. A onda pokazao dokument da je kompanija Askanijus sa kojom ga, kako tvrdi, lažno povezuju u 2019. na računu imala ne milione, već samo 21 hiljadu evra.

Objavio je i fotografiju Fareda Sobadara.

„Videćete da između ovog čoveka i mene nema nikakve sličnosti, na njegovu sreću, on je vlasnik“, poručuje Đilas.

Đilas je najavio krivične prijave protiv Milorada Vučelića, glavnog urednika lista Novosti, protiv istraživačkog tima tog lista, šefice informativne službe SNS Vladanke Malović, ministra finansija Siniše Malog i predsednika države Aleksandra Vučića.

„Gospodo draga, jedno je kad kažete da sam ukrao 619 miliona evra, da sam lopov i kriminalac, druga je stvar kada falsifikujete dokument, to podleže krivičnom zakonu Srbije i za to sledi zatvorska kazna“, rekao je Đilas.

„Ljigo tajkunska, ti ćeš nekome da pretiš? Tek će narod da vidi da imaš, ne pet, već stotine miliona evra na raznim destinacijama po svetu i gde sve kriješ opljačkane pare“, kaže Vladanka Malović.

Reakcija šefice informativne službe SNS poklopila se sa još jednim uobičajenim skupštinskim danom.

„Istraživačko novinarstvo nam je dokazalo da taj čovek na samo dva računa, jedan na Mauricijusu, drugi u Švajcarskoj, ima više od šest miliona evra“, rekao je poslanik SNS Aleksandar Mirković.

„Klima zagađenja javnog prostora koja potiče od Dragana Đilasa postoje nepodnošljivija“, rekao je poslanik Nebojša Bakarec.

„On je uspevao u proseku da oko 61 milion evra, ono što mi znamo, da trpa u svoje džepove“, čulo se iz Skupštine.

Inače, Dragan Đilas je poručio i da se danas poslednji put obraća predsedniku države.

„Na svaku šibicu koja se upali u ovom mraku, ti istovariš tonu blata i prašine samo da ugasiš nešto što minimalno sine. To je zato što se plašiš, jer znaš da bi svaka istina otkrila koliko si povezan sa kriminalom i korupcijom“, rekao je Đilas.

Na kraju konferencije u sedištu SSP, došlo je do i do verbalnog sukoba između Đilasa i više novinara tabloida i prorežimskih televizija oko odgovora na postavljena pitanja – a prvo je postavila novinarka Večernjih novosti.

„Ako želite da vam odgovorim, morate prvo ovde javno da se izvinite i meni i ljiudima u Srbiji zbog laži koje ste objavili. Ako se izvinite ja ću odgovoriti, ako ne, s vama neću razgovarati“, naveo je predsednik SSP.

I nije bilo odgovora na pitanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare