Đilas: Merkel je dovela Vučića na vlast, bilo bi pošteno da ga povede sa sobom

Vesti 13. sep. 202113:40 > 14:0075 komentara
Podeli:
Izvor: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Nemačka kancelarka Angela Merkel je dovela Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, podržavala ga je sve vreme i sada kada odlazi iz politike bilo bi pošteno da ga povede sa sobom, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas je, na konferenciji za novinare ispred zgrade predsednika Republike, ocenio da je Merkel istorijski ličnost, koja je obeležila epohu u Nemačkoj i u Evropi, iza koje će ostati mnoge stvari, ali njeno nasleđe su i Viktor Orban i Janez Janša i Aleksandar Vučić.

Povezane vesti:

„Ako mene pitate – najviše Vučić. Uz njenu podršku je došao na vlast, mogu da kažem da ga je dovela na vlast. Kada je Boris Tadić, koji je sedeo u istoj ovoj zgradi, tokom njene posete odbio da povuče srpsku policiju sa severa Kosova, Vučić je rekao – ja ću to uraditi“, ilustrovao je Đilas.

Prema njegovim rečima, Vučić je prepustio sudstvo kosovskim institucijama, a potom i elektromreže i pozivni broj.

Zauzvrat, dodaje Đilas, Merkel i veći deo Evrope žmurio je na uništavanje institucija, demokratije, kao i na odnos prema ljudima koji slobodno misle, a koji su za Evropu.

„Važna im je bila stabilnost, a vidimo dokle je ta stabinost došla i ovde i u celom regionu. Očekujem novu vladu Nemačke, koja će zaista da se bavi celom Evropom i ovim regionom“, ocenio je Đilas i istakao da bi ceo region, uključujući Srbiju, trebalo zajedno da rade sa EU.

„Ako ne želite, onda prestanite da usvajate izveštaje Evropske komisija i Evropskog parlamenta kada nikakvih posledica nema po one koji krše evropske norme“, poručio je on.

Đilas je uveren da će nova vlada Nemačke, sastavaljena od socijaldemokrata, zelenih i liberala, kao zagovornika proširenja EU, imati drugačiji pristup.

Đilas tužio, Vučić odgovorio kontratužbom

Predsednik Stranke slobode i pravde poručio je da je on jedini lider opozicije u Evropi kojeg je predsednik države tužio i od suda zatražio da mu zabrani da kritikuje vlast.

Đilas je rekao da je protiv Aleksandra Vučića podneo tužbu zbog njegove tvrdnje da je „ukrao 619 miliona evra“.

„Posle šest ročišta na kojima se nije pojavljivao, kada je shvatio da će sud doneti jedinu moguću presudu, Vučić je podneo kontratužbu na osnovu šest rečenica iz mojih intervjua o povezanosti režima sa kriminalnim klanovima i za izjave posle tekstova oko mojih navodnih računa na Mauricijusu“, rekao je Đilas i rekao da je predsednik „lažov i kukavica koji beže od suđenja“.

„Moja deca su nevažna, njegova deca su važna. On trpi jake mentalne i fizičke bolove, a mi ništa ne trpimo. On ima ugled, a njegova laž je pravo na mišljenje. Shvatite vi iz SNS – Aleksandar Vučić nije jednako Srbija. Kada kritikujete Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije i Srpske napredne stranke, to nije napad na Srbiju, Ustav i stabilnost, već borba da živimo kao normalni ljudi“, rekao je Đilas i istakao da će se odazivati ročištima.

Komentari

Vaš komentar