Đilas: Predlog izgradnje metroa besmislen; SNS odbacuje navode

Vesti 24. sep 202113:02 > 20:12 127 komentara

Lider Stranka slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da je predlog izgradnje beogradskog metroa apsolutno besmislen, štetan i preskup, te ocenio da će, ako bude realizovan, budućnost Beograda u saobraćajnom smislu biti uništena. Iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) odbacuju njegove ocene.

Đilas je na konferenciji za novinare rekao i da linije metroa, kako je zamislila gradska vlast, treba da prođu kroz delove grada gde živi malo ljudi ili ih uopšte nema kao i obalom reke, te da takva rešenja nisu nigde u svetu primenjena.

„Ruše sva znanja o metrou, svi metroi u svetu idu kroz delove gradova u kojima živi najviše ljudi“.

Podsetio je da je, dok je bio gradobnačelnik, bila izrađena studija o izgradnji metroa i da je tada bilo planirano da košta 2,2 milijarde evra. Đilas je rekao da je sada okvirna cifra šest milijardi evra.

#related-news_0

On je naveo na niz, po stručnjacima, nelogičnih i štetnih odluka o budućim linijama metroa, uključujući i to da delimično prolazi kraj obale reke, a delimično kraj naselja.

„Pa u reci ne žive ljudi, pa ko će da uđe u metro sa reke, možda ribe“, naveo je on.

Đials je rekao da je jedino objašnjenje o odluci vlasti za predvidjene linije metroa to što žele da zaživi šoping centar u Beogradu na vodi i da investitori bliski njima grade stanove u sada nenaseljenim delovima grada.

Upozorio je na previsoku, okvirnu cenu gradnje.

„Na šest milijardi evra očegledno mogu više da ukradu“, rekao je on.

Naveo je još niz, po stručnjacima, loših odluka za budući metro uključujući i to da ne prolazi kroz Prokop, da je zaobidjen centar grada sa najviše ljudi, da prolazi kroz Makiško polje i ugrožava vodosnabdevanje, da Novi Beograd neće imati metro.

„Jedina štetnija stvar od toga da nemamo metro je da se napravi ovako nešto“, rekao je Đilas.

Dodao je da je SSP predala primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu i dodao da su te primedbe uradili stručnjaci, bez ikakvih poltičkih uticaja.

Deo konferencije za medije pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

SNS: Đilas ne može da preboli to što će metro biti izgrađen

Beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) odbacio je stavove lidera Stranke slobode i pravde (SSP) i bivšeg gradonačelnika Dragan Đilasa o izgradnji beogradskog metroa.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković ocenio je u saopštenju da „Đilas očigledno ne može da preboli činjenicu da je ova vlast mnogo sposobnija, odgovornija i da će višedecenijski san o metrou u Beogradu biti ispunjen“.

Mirković je naveo da će metro bit izgrađen „zahvaljujući odgovornoj politici (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i SNS“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare