Đilas: Alimentacioni fond – sigurnost za decu i samohrane roditelje

Vesti 12. jun 202120:26 21 komentara

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, zamenik predsednika Borko Stefanović i potpredsednica Marinika Tepić predstavili su u Novom Sadu inicijativu za Zakon o alimentacionom fondu kojim bi se obezbedila sigurnost deci i njihovim samohranim roditeljima, saopšteno je iz SSP.

Trenutno je u Srbiji oko 300.000 takvih slučajeva i postoji visok nivo svesti građana o hitnosti zaustavljanja loše prakse da se pred tom činjeicom i problemima zatvaraju oči, navedeno je u saopštenju.

Đilas je istakao značaj rada tog fonda još i pre odluke suda, odnosno od momenta kada se pokrene brakorazvodna parnica ili zahtev za izdržavanje deteta u slučaju vanbračne zajednice, imajući u vidu da sudski procesi mogu trajati i godinama, ali deca žive i imaju svoje potrebe i pre odluke suda.

„Još važnije jeste što bi fond postupao protiv nesavesnih roditelja i nakon odluke suda, ukoliko uprkos njoj, nesavesni roditelj izbegava svoju obavezu, a drugi roditelj se teško odlučuje da sudskim putem zatraži pravdu kako ne bi ugrozio često već komplikovane odnose“, rekao je Đilas.

On je istakao da sva deca moraju biti sigurna i da sva deca moraju bezbrižno odrastati, a da samohrani roditelji treba da znaju da nisu sami i da država o njima mora da brine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare