Đerlek za kovid propusnice i obaveznu vakcinaciju radnika u zdravstvu i prosveti

Vesti 21. avg. 202119:39 > 20:2093 komentara
Podeli:
Mirsad Đerlek
Izvor: N1 (arhiva)

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek založio se za uvođenje kovid propusnica, kao i za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika.

„Potez s kovid propusnicama je potpuno opravdan i mnogo iskusnije i starije zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu su uvele kovid propusnice i to se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili“, kazao je Đerlek za televiziju Prva.

Povezane vesti:

On je rekao da treba iskoristiti Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer je svega oko 50 odsto nastavnika vakcinisano i da to može da bude ozbiljan problem u sprovođenju nastave.

„Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će i zdravstveni i prosvetni radnici ući u ustanove gde obavljaju svoj posao jer bi bila katastrofa i nedopustivo da zdravstveni radnik zarazi pacijenta koji dođe da operiše, recimo, žučnu kesu ili da nastavnik zarazi učenika“, naveo je Đerlek.

Kako su prenele Novosti, on je kazao da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti daje dosta mogućnosti da „ipak za te dve kategorije bude obavezna vakcinacija“.

Kako je naveo, Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, jer nakon njih nije bilo povećanja broja novoobolelih.

„Ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovida-19 ili ste negativni na antigenskom testu“, rekao je Đerlek.

On je dodao da ukoliko bi se građani samo delili na vakcinisane i nevakcinisane – to je diskriminacija, a da traženje takvih potvrda nije diskriminacija, a zaštićeni su životi ljudi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar