Đerlek: U Srbiji vakcinisano više od 42 odsto punoletnih građana

Vesti 16. maj 202114:42 > 17:2517 komentara
Podeli:
Mirsad Đerlek
Izvor: N1 (arhiva)

Prema zvaničnim podacima, do subote u 22 časa u Srbiji je dato više od 4,01 milion doza vakcina, a od tog broja 2.279.000 su druge doze, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

„Prešli smo 42 odsto punoletnih vakcinisanih, krećemo se ka cilju, a to je da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih u Srbiji“, kaže Đerlek.

Povezane vesti

Prema statistici Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu je do nedelje vakcinisana 652.101 osoba, što je 46,9 posto starijih od 18 godina, a obe doze je primila 525.701 osoba ili 37,8 posto.

Đerlek je dodao i da je napravljen plan, koji će početi od ponedeljka, kako bi se omasovila imunizacija u Tutinu, gde je vakcinisano samo 8,8 odsto stanovništva.

„Jedan punkt u Domu zdravlja nije dovoljan da bude više od 8,8 odsto, očekujemo pomoć lokalne samouprave. Moramo da obiđemo sela, ima 94 zaseoka, preko 740 kilometara kvadratnih, velika je opština, treba stići do svakog sela i čoveka i razgovarati“, naglašava Đerlek.

Navodi da antivakcinalni lobi nema nikakve šanse, koliko god da je jak, ukoliko se državni sistem dobro organizuje.

„Strategija je da idemo po dubini, da se vakcinišu ljudi gde žive i kad imaju vremena. Nemoguće da čovek koji živi daleko ispoštuje termin i dođe na vakcinu. Kad krenemo sa novom organizacijom i vakcinalnim punktovima iz sela u selo, mislim da ćemo uspeti da popravimo rezultat“, ističe za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar