Đerlek: Ne treba posezati za novim merama, broj novozaraženih neće lako pasti

Vesti 06. okt 202109:25 33 komentara
N1

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je procena da u ovom trenutku ne treba posezati za novim restriktivnim merama, ali ništa nije "cementirano" i da će epidemiološka situacija biti praćena na dnevnom nivou.

„Epidemiološka situacija je veoma teška, nema mesta panici, ali jeste za veliki oprez i ozbiljnost“, rekao je Đerlek za TV Pink, i dodao da je „jedini spas“ u vakcinaciji.

Povezane vesti:

On je rekao da se sada „održava“ nivo od oko 7.000 do 7.500 novozaraženih dnevno, što su visoki brojevi i neće tako lako pasti već će njihov period trajanja zavisiti od vakcinacije stanovništva.

Govoreći o poslednoj odluci Kriznog štaba za borbu protiv korone, on je rekao da se na „isti problem gleda iz dva ugla“.

„Jedan je čisto iz lekarskog i mi smo tu dali, govorim u ime Ministarstva zdravlja, predloge da se brzo zaustavi širenje epidemije. Premijerka je jasno rekla da su to neka kratkoročna rešenja – što, imajući i iskustvo sa prethodnim talasima, pa i možemo da se složimo. Takođe je rekla i da je vakcinacija dugoročno rešenje i da treba da se ugledam na Dansku, Portugaliju sa imunizacijom oko 80 odsto“, rekao je Đerlek.

Govoreći o medicinskom i nemedicinskom delu Kriznog štaba, on je naveo da je „taj drugi ugao gledanja“ od ljudi koji brinu pre svega o ljudskim životima, ali i kako će funkcionisati država, kako nabaviti novac za plaćanje skupog lečenja.

„Bez vakcinacije uzaludno je donositi nove mere je su one samo pomoćno sredstvo da pobedimo koronu“, rekao je Đerlek.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare