Đerlek: Korona ostavlja ozbiljne posledice, neophodna dalja strategija

Vesti 09. jun. 202108:3213 komentara
Podeli:
Mirsad Đerlek
Izvor: N1 (arhiva)

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek u razgovoru za Nova.rs najavljuje ozbiljnu strategiju i lekarsku podršku onima koji imaju posledice preležanog kovida. Očekuje da će se oni u sve većem broju javljati zdravstvenim ustanovama. Đerlek je sa nama podelio i svoje lično iskustvo, posledice koje je korona ostavila na njegovo zdravlje.

„Ja nikada nisam imao problem sa srcem, nakon preležanog kovida, već godinu dana, pijem lekove protiv aritmije, jer mi je korona to izazvala. Moja pluća su bila razorena. Ranije sam se do stana na petom spratu kao od šale peo bez lifta, a sada to ne pokušavam“, kaže Đerlek.

On ukazuje na to da će postkovid sindrom biti jedan od glavnih zadataka zdravstvenog sistema u narednom periodu.

„Prvi dan kada se budemo oslobodili koronavirusa, moramo biti spremni na ozbiljnu borbu za ozdravljenje i spašavanje onoga što je kovid ostavio na mentalno zdravlje. To nije sve. Kovid 19 je sistemska bolest, i imamo kardiovaskularne bolesti i oštećenja koja se prvi put javljaju posle preležanog koronavirusa. Tu su i plućne bolesti, gde su na mestu oštećenja ostale fibrozne promene. Imamo neurološke poremećaje, imamo i ljude koji su posle kovida završili na dijalizi. Nema organa koji ne može da bude ugrožen. Pravimo jednu ozbiljnu strategiju postkovid rehabilitacija i lečenja“, najavljuje Đerlek.

Napomije da je ostalo mnogo stvari koje će morati da se leče posle kovida.

„Očekujem da će se ti pacijenti u većem broju javljati našim zdravstvenim ustanovama i moraćemo im posvetiti više pažnje“, zaključuje Đerlek za „Nova.rs“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar